WPMAVI. WPMAVI – Türkiye WordPress Rehberi
Bu yazımda E-ticaret için gerekli belgeler nelerdir, yapılması gereken zorunlu işlemler nelerdir, e ticaret yapmak için şirket kurmak gerekir mi diye merak edenler için detaylı bir rehber hazırladım.
#Öncelikle şunu belirtmeliyim ki eğer e ticaret sitesi açmak için gerekli belgeler nelerdir yani yani site kurulumu için herhangi bir evrak veya belge zorunluluğu var mı diye merak ediyorsanız bununla ilgili bir zorunluluk yok.
E-ticaret için gerekli evraklar veya belgeler tabii ki var ancak bunlar site kurulumu ile alakalı değil. Yani gerekli belge ve evrak zorunlulukları e-ticaret işi veya girişimi ile alakalı.
E-ticaret sitenizi herhangi bir yere başvuru yapmadan veya bir yere belge veya evrak iletmeden direkt herhangi bir site kuruyor gibi kurabilirsiniz.
Hatta bu konuda benim oldukça popüler olan 5 saatlik bir e-ticaret sitesi yapımı rehberi videom mevcut. Videoma şuradan ulaşabilir ve videom aracılığı ile e ticaret sitenizi direkt kurabilirsiniz. Ayrıca E-Ticaret Sitesi Kurmak adlı detaylı rehberimden de faydalanabilirsiniz.
E Ticaret için gerekli belgeler veya evraklara gelince ise:
1-Öncelikle e ticaret yapmak için şirket kurmak gerekir mi sorusunun cevabını vereyim; evet gereklidir.
E-ticaret için sattığınız ürün veya hizmetler için fatura kesebilmeniz gerekiyor. Fatura kesebilmeniz için de vergi mükellefi olmanız ve vergi levhasına sahip olmanız gerekiyor.
Zaten dolaylı olarak her TC vatandaşı vergi mükellefidir ancak fatura kesebilen vergi mükellefiyeti için vergi dairesine başvuru yapıp kayıt açtırmanız gerekiyor. Bunu da şirket kurarak yapabiliyorsunuz.
Ancak şirket sözünden gözünüz korkmasın. E-ticaret işi için her türlü şirket modeli sizin için uygun olacaktır. Yani e-ticaret yapmak için Şahıs Şirketi, Limited Şirketi veya Anonim Şirketi türlerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz.
Her birinin ayrı gereksinimleri, avantaj veya dezavantajları var. Bir şirket nasıl kurulur sorusunun detaylarına girmeyeceğim ancak zaten e-ticaret yapmak için mutlaka bir muhasebeci ile anlaşmanız şart. Anlaştığınız muhasebeci de bu şirket türlerinden hangisinin size uygun olacağını detaylıca anlatacaktır zaten.
En basiti de şahıs şirketi kurmaktır. Başlangıç olarak şahıs şirketi kurarak e-ticaret yapmaya başlayabilirsiniz.
Sonuç olarak e-ticaret yapmak için öncelikle vergi mükellefi olmanız, belge olarak öncelikle vergi levhasına ihtiyacınız var. Bunun için de bir şirket kurup vergi dairesine başvuru yapıyorsunuz.
#Başvuruyu, aşağıda listelediğim belgelerle bulunduğunuz yere yakın bir vergi dairesine bizzat gidip yapabilirsiniz.
#Veya İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesi üzerinden, e-devlet şifrenizle giriş yapıp menüden İşlem Başlat > Mükellefiyet İşlemleri > İşe Başlama Bildirimi yolunu izleyerek ulaştığınız ekrandan da online başvuru yapabilirsiniz. Aşağıda listelediğim belgeleri de, başvuru yaptıktan sonra size gelen vergi dairesince görevlendirilen müfettişe verirsiniz.
#Ancak en sağlıklısı e-ticaret için muhasebeci şart olduğundan önce bir muhasebeci ile anlaşın. Sonrasında zaten muhasebeciniz sizin adınıza tüm başvuru işlemlerini halledecektir.
#Vergi levhası için de vergi dairesine verilmesi gereken evraklar şu şekilde:
Nüfus cüzdanı fotokopisi
2 adet vesikalık fotoğraf
İkametgâh belgesi (E Devletten alınabilir.)
Kira sözleşmesi ve tapu fotokopisi (Şahıs şirketi kuruyorsanız evinizi iş yeri olarak gösterebilirsiniz. Bunun için kiradaysanız kira sözleşmesi fotokopisi, ev siz aitse tapu fotokopisini veriyorsunuz.)
İmza beyannamesi (Noterden alınır.)
Vekaletname (Başvuruyu muhasebecinizi yapıyorsa gereklidir. Noterden çıkarılır)
2024 yılı için imza beyanname ücreti 600 TL, muhasebeciniz için vereceğiniz vekalet ücreti de 192 TL.
Başvuru yaptıktan sonra vergi dairesince görevlendirilen müfettiş 1 hafta içerisinde iş yeri olarak gösterdiğiniz yere gelir ve denetimlerini yapar. Herhangi bir sorun olmazsa 1-2 gün içerisinde de şirket açılışınız yapılır. Sonrasında da internet üzerinden vergi levhanızı indirebilirsiniz.
2-E-ticaret sitenizde müşterilerinizden kredi kartı ile ödeme alabilmek için sanal pos edinmeniz gerekiyor.
Sanal pos’u bu hizmeti sunan bankalardan alabileceğiniz gibi İyzico, Paytr gibi sadece sanal pos hizmeti sunan firmalara başvurarak alabiliyorsunuz.
Sanal pos alabilmek için yine bu kurumlara iletmeniz gereken belge, bilgi ve evraklar mevcut.
#Kurumların farklı belge ve bilgi talepleri olabiliyor ancak genel olarak sanal pos için gerekli belgeler de şu şekilde:
Kimlik fotokopisi
Vergi levhası
Tüzel kişiler için imza sirküleri (Noterden alınır. Başvuru esnasında kurumun kayıtlı olduğu yerin sicil gazetesi ve vergi levhası istenir.)
Gerçek kişiler için imza beyannamesi (Noterden alınır. )
İkametgâh belgesi (E Devletten alınabilir.)
Ticaret sicil gazetesi fotokopisi (Şahıs şirketleri için gerekmez.)
Banka hesap bilgilerini teyit eden herhangi bir evrak (Evrak üzerinde IBAN bilgileri açıkça yazmalıdır.)
#Başvuru esnasında da istenen bilgiler de genel olarak şu şekilde:
Şirket Temsilcisinin adı – soyadı, e-posta adresi, cep telefonu numarası, TC kimlik numarası ve doğum tarihi
Bağlı olunan vergi dairesi
Vergi numarası
Şirket adresi
Ödemelerin yapılacağı şirket hesabı ve bunun IBAN bilgileri
İstenen belgeler başvuru esnasında ön inceleme için dijital olarak talep edilebilir. Sonrasında bu belgeleri ve talep edilen diğer belgeleri posta ile göndermeniz istenenebilir.
#Bunlar dışında sanal pos hizmeti sağlayan kurumlar e-ticaret yapacağınız web sitesini de inceler.
Web sitenizde SSL sertifikası olmalıdır ki e-ticaret sitesi kurulumu videomda ve yazımda buna değiniyorum.
Sitenizin açık olması, sorunsuz açılması ve işlevsel olması gerekiyor. Sitenizde satış iptali veya iade ürün politikasını belirleyen Mesafeli Satış Sözleşmesi veya Hizmet Sözleşmesi gibi sözleşmelerin olması ve iletişim bilgilerinin açıkça yer alması gerekiyor.
3-Bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt olabilirsiniz. Şöyle ki araştırmalarıma göre bu aslında zorunlu değil. Daha doğrusu eğer home ofis çalışarak e-ticaret işi ile uğraşıyorsanız, yani fiziksel olarak bir imalathane veya iş yeriniz yoksa böyle bir kayıt yaptırmanıza gerek yok.
Sizin zaten hali hazırda fiziki bir imalathane veya iş yeriniz varsa ve bu noktada aynı zamanda e-ticaret işine de girmek istiyorsanız, zaten iş yeri açma ruhsatı alırken bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt zorunluluğu olduğu için bu kaydınızın hali hazırda oluyor olması gerekli.
#Oda kaydı için istene belgeler şirket türüne göre değişiyor. İle göre de istenen belgeler değişebiliyor. Bu yüzden direkt bulunduğunuz ilin Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığından istenen belgeler için bilgi almanız daha sağlıklı olacaktır.
4-E-Ticaret yapmak için MERSİS kaydı yaptırmanız gerekiyor.
MERSİS ticari sicil kayıtlarını dijital ortamda barındıran bir sistem. İşletmelere ait kayıt ve değişiklikler bu sistem üzerinden yapılabiliyor.
MERSİS İnternet Sitesi üzerinden kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Zaten şirket kurulumu için başvuru aşamalarında muhasebeciniz MERSİS kaydınızı da yapacaktır.
5-E-Ticaret siteleri için KEP adresi almak da zorunlu.
Kayıtlı Elektronik Posta’nın kısaltması olan KEP, resmi yazışmaların, iletilerin gönderimi ve teslimatı dahil olmak üzere hukuki delil sağlayan, kapalı devre güvenli bir elektronik posta sistemidir. Tebligat alma veya göndermek için kullanılıyor.
KEP aracılığı ile sadece yine KEP alt yapısında kayıtlı e-posta adreslerine e-posta gönderebiliyor ve alabiliyorsunuz. Yani KEP üzerinden Gmail, Hotmail veya bir alan adı uzantılı siteye e-posta gönderemiyor veya alamıyorsunuz.
#Alacağınız adsoyad@hs03.kep.tr gibi bir KEP adresinizi e-ticaret sitenizin iletişim sayfasında da belirtmeniz gerekiyor.
#KEP adresini bu hizmeti veren sağlayıcılardan alabilirsiniz. Bu sağlayıcılar resmi olarak bu sayfada listeleniyor.
Mesela PTT’den alırsanız yıllık abonelik ücreti 2024 yılı için 130 TL.
#KEP adresinizden başka bir KEP adresine e-posta göndermek için e-imza da almanız gerekiyor. E-imza olmadan e-posta alabiliyorsunuz ancak gönderemiyorsunuz. Zaten e-arşiv ya da e-fatura kesebilmek için şahıs firmasıysanız e-imza almanız gerekiyor. E-imzanızı KEP için de kullanabilirsiniz.
6-E-ticaret siteniz üzerinden ticaret yapabilmeniz için ETBİS’e kayıt olmanız da zorunlu.
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin kısaltması olan ETBİS, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından e-ticaret alışverişlerinde tüketicileri korumak için oluşturulan bir kayıt sistemi.
#Eğer e-ticaret işini Hepsiburada, Trendyol gibi aracı pazaryeri sitelerinde mağaza açarak yapacaksanız, ETBİS’e kayıt olmanıza gerek yok. Ancak kendi e-ticaret siteniz üzerinden yapacaksanız ETBİS’e kayıt olmanız gerekiyor.
#ETBİS’e eticaret.gov.tr üzerinden kayıt yapabilirsiniz.
ETBİS kayıt için gerekli belgeler ve bilgiler:
E-ticaret sitenizin domain adresi.
Ayrıca bir de sitenizin mobil uygulaması varsa, mobil uygulamanız adı da isteniyor.
İşletme ismi ve ticari unvanı.
MERSİS numarası.
Vergi numarası
Mal ve hizmet türü seçimi, yani e-ticaret sitenizin kategorisini seçiyorsunuz.
Ticari türü seçimi. Bu da e-ticaret sitenizin türü aslında. Sadece türünü seçiyorsunuz ve belirtiyorsunuz. Seçim seçenekleri arasında B2C (Firmadan tüketiciye / Siz bir firmasının ve ürünlerinizi satın alanlar da resmi mükellefiyet kaydı olmayan normal insanlar) – B2B (Firmadan firmaya / Siz bir firmasınız, satış yaptığınız yer de bir firma) – C2C (Tüketiciden, tükeyiciye / 2. el eşya alım satım siteleri gibi düşünün )
Sitenizde hangi ödeme alma yöntemlerini kullandığınızı belirtiyorsunuz. (EFT-Havale / Kapıda Ödeme / Kredi Kartı ile Ödeme Alma vs. gibi)
KEP adresi
Kullandığınız aracı ödeme sistemini de seçmeniz gerekiyor. iyzico – garanti pos vs. gibi.
Bir de bu belirttiğiniz aracı ödeme sisteminin üye iş yeri nuamrası da sizden isteniyor. Bunu da ödeme almada aracı hangi firmayı kullanıyorsanız (iyzico vs. gibi) onlardan istiyorsunuz.
Varsa anlaşmalı olduğunuz kargo firmasının yine hangi firma olduğunu ve o firmanın üye iş numarasını belirtiyorsunuz.
Alt yapı sağlayıcı kısmından da e-sitenizi hangi platform ile kurduysanız veya nerede barındırıyorsanız, barındırdığınız yerin de üye iş yeri numarası ile belirtilmesi isteniyor.
Yine e-ticaret sitenizde ödeme almak için çalıştığınız bankalar hangileri ise, onların da belirtilmesi isteniyor. Kredi kartı ödemelerini Garanti Pos ile siteniz üzerinden alıyorsanız, Garanti bankasının belirtilmesi gibi.
Veritabanın lokasyon bilgisi de isteniyor. Bu noktada da sitenizin hosting firması hangisi ise, hosting firmasından sunucu lokasyonlarını sorarak öğrenebiliriniz. Ülke ve il olarak seçiyorsunuz sadece.
Varsa depolarınız ve üretim yerleriniz, onları da isteğe bağlı olarak ekleyebiliyorsunuz.
7-E-ticaret sitesi açıp satış yapabilmek için e-arşiv veya e-fatura kesmeniz de zorunlu.
E-arşiv veya e-faturaları ebelge.gib.gov.tr üzerinden oluşturabileceğiniz gibi bankalar, Logo, Paraşüt gibi aracı kurumlar da kullanabilirsiniz.
#Ancak bu faturalar için e-imza veya mali mühür edinme gibi bir zorunluluğunuz var. Gerçek kişiler yani şahıs firması iseniz sadece e-imza alarak fatura kesebiliyorsunuz. Tüzel kişiler için ise mali mühür zorunluluğu var. Şahıs firmaları da mali mühür kullanabiliyorlar bu arada.
#E-imza için PTT gibi aracı kuruluşlar mevcut. Herhangi birinden alabilirsiniz. PTT‘de 2024 yılı için 1 yıllık e-imza için 829,00 TL talep ediliyor.
#Mali mühürü ise mm.kamusm.gov.tr adresinden başvuru yaparak alabilirsiniz. 2024 yılı için üç yıllık mali mühür tüzel kişiler için 996,00 TL (830 TL + KDV), gerçek kişiler için 696,00 TL (580 TL + KDV).
E ticaret sitesi açmak için gerekli belgeler ve yapılması gereken zorunlu işlemler bunlardan ibaret. Başta da belirttiğim gibi bu belge ve evraklar e-ticaret işi yapabilmek için gerekli. E-ticaret sitesi kurmak için herhangi bir belge veya evrağa ihtiyacınız yok.
Direkt e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmak için de Youtube’da yer alan videomu takip edebilirsiniz.
Umarım E Ticaret için Gerekli Belgeler Nelerdir? başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.