WPMAVI. WPMAVI – Türkiye WordPress Rehberi
Freelance çalışmayı düşünüyorsanız, doğal olarak en güvenilir, en popüler ve kolaylıkla iş bulabileceğiniz freelancer siteleri hangileridir diye merak ediyorsunuzdur.
Ben de bu yazımda freelance çalışan kişilerin en çok tercih ettiği, ödemeler konusunda güvenilirliğini kanıtlamış platformları inceleyerek yerli ve yabancı en iyi freelancer siteleri listelemesi oluşturdum.
İçerikte bu platformların sistemleri, nasıl çalıştıkları, komisyon oranları, ödemeleri hangi yöntemlerle yaptıkları gibi olabildiğince detaylı bilgilere de yer vermeye çalıştım.
İçerik Başlıkları:
>> Yerli Freelancer Siteleri
> Bionluk
> Armut
> R10
> İçerik Bulutu
> Sahibinden
>> Yurtdışı Freelance Siteleri
> Fiverr
> Upwork
> Freelancer.com
> PeoplePerHour
> 99designs
Videolu Anlatım
Yerli Freelancer Siteleri
Öncelikle Türkiye’de freelance çalışmak isteyenler için öne çıkan en iyi freelance siteleri nelermiş onlara bakalım.
Bionluk
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
Türkiye’deki freelancer siteleri içerisinde en çok tercih edilen platform olan Bionluk, ağırlıklı olarak internet üzerinden dijital işler yapan freelance çalışanlar ile bu alanda hizmet arayanları buluşturan bir freelancer sitesi.
Bionluk’a üye olarak yeteneğinize göre grafik tasarım, internet reklamcılığı, çeviri, video, animasyon, ses, müzik, uygulama & web yazılım, sosyal medya yönetimi, içerik yazarlığı gibi birçok kategoride ilan açabiliyorsunuz.
Bionluk’ta sistem şöyle işliyor:
Öncelikle siteye mail adresinizle üye oluyorsunuz.
Sonrasında sitede ilan açabilmek, hesabınıza portföyleriniz yüklemek, alıcıların isteklerini görmek ve teklif vermek için freelancer üyeliği alıyorsunuz. Bu üyeliğin ücreti şu an için 69,90 TL. Bu ücreti bir kere ödüyorsunuz ve ömür boyu üyelik için herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Bu üyelikle birlikte size 1000 Bicoin hediye ediliyor. Bicoinleri ilanınızı ilgili kategoride öne çıkarmak için kullanabiliyorsunuz. Bunun bedeli de 500 Bicoin. Ayrıca sağladığınız her hizmet ücreti kadar Bicoin kazanmanız da mümkün.
Üyeliğiniz aldıktan sonra verdiğiniz freelance hizmet için ilanınızı açıyorsunuz. İlan açmak sınırsız ve ücretsiz.
Site üzerinden hizmet arayanlar ilanınız üzerinden sizinle iletişime geçiyor. Anlaşırsanız alıcı, hizmet ödemesini yapıyor. Ücret Bionluk havuzunda bekletiliyor.
İşi tamamlayıp alıcıya teslim ettiğinizde ücretiniz bakiyenize aktarılıyor. Ancak bakiyenizden %20 hizmet bedeli kesiliyor. Bu kesinti, her tamamladığınız hizmet için alınan bir ücret.
Bakiyenizden para çekme talebinde bulunduğunuzda da ücretiniz 2 ila 5 gün içerisinde banka hesabınıza gönderiliyor.
Eğer belirtilen süre içerisinde hizmeti tamamlamazsanız veya sunduğunuz hizmet şartlarına uymazsanız ücret alıcıya iade ediliyor.
Freelancer olarak alıcılar ile site üzerinden mesajlaşma sistemi ile iletişim kurabiliyorsunuz. Telefon ile iletişim kurmak için Freelancer Hattı hizmetini kullanmanız gerekiyor. Bu hizmetin bedeli de şu an için aylık 12,90 TL.
Freelancer Hattı hizmetinde sizin veya alıcıların telefon bilgileri görünmüyor. Bionluk’un sunduğu sabit bir numara üzerinden görüşme sağlıyorsunuz.
Bu arada Bionluk’ta alıcılarla cep telefonu veya e-posta adresiniz gibi iletişim bilgilerini paylaşmanız yasak. Alıcılarla site dışı iletişime geçmenize izin verilmiyor. Tespiti halinde hesabınız iptal ediliyor.
Freelance çeviri siteleri arayışı olanlar da Bionluk’ta çeviri hizmeti verebilirler. Çeviri hizmeti denince ilk akla gelen sitelerden biri.
Bionluk, mağduriyet yaratmayan güvenilir bir sisteme sahip olmasıyla en iyi freelancer siteleri arasında öne çıkan bir platform. Freelance iş bulma konusunda bu platformu gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Armut
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
Türkçe freelance siteleri arasında yer alan Armut.com, dijital işlerden daha çok doğrudan fiziksel hizmetlere yönelik bir freelancer sitesi.
Armut, herhangi bir yere bağlı olmadan kendi hesabına freelance çalışmak isteyen usta, zanaatkar veya hizmet sektörü emekçilerinin; evden eve nakliyat, ev ve iş yeri temizliği, bebek veya hasta – yaşlı bakıcılığı, boya badana, tadilat, tamir, organizasyon gibi kategorilerde hizmet almak isteyenlere teklif sunmaları üzerine işleyen bir sisteme sahip.
Hizmet vermek isteyen freelance çalışan olarak siteye kayıt olup hizmet profilinizi oluşturuyorsunuz. Kayıt ve profil oluşturmak ücretsiz. Aynı hesapla en fazla 10 farklı alanda hizmet profili oluşturabiliyorsunuz.
Kayıt sonrası 1 hafta içinde hizmet talepleri mobil uygulama, sms ve e-posta üzerinden size iletilmeye başlıyor.
Talepler açık olarak sistemde listelenmiyor. Uzaklık, talep detayı, uygunluk, geçmiş memnuniyet değerlendirmeleri, iş kazanma yüzdeleri, profil tamamlanma oranı gibi kriterlere uygunluğunuza göre size sistem tarafından iletiliyor. Siz bir liste üzerinden talep aramıyorsunuz yani.
Talep geldiğinde siz bu talebe teklif verebiliyorsunuz. Ancak teklif vermek ücretli. Sabit bir teklif bedeli yok. Talepteki işin büyüklüğü, yeri, zamanı, sizin hizmet profilinizin durumu, sizden hizmet alanların değerlendirmeleri gibi kriterler baz alınarak talep verme ücretini sistem belirliyor.
Eğer verdiğiniz teklif kabul edilmezse ödediğiniz teklif bedelini geri alamıyorsunuz. Yani işi alsanız da almasanız da ödediğiniz ücret yanıyor.
Teklif vermek için acele etmeniz gerekiyor çünkü bir talep, 4 hizmet veren tarafından teklif verildikten sonra kapanıyor. Bu durumda gelen talebe teklif veremiyorsunuz.
Verdiğiniz teklif alıcı tarafından kabul edilirse, ister sistem içerisinden mesaj göndererek, isterseniz de, eğer alıcı kabul etmişse, direkt alıcının telefon numarasını arayarak anlaşma sağlayabiliyorsunuz. Alıcı telefon numarasını gizlemeyi tercih ettiyse de Armut’un telefon hattından alıcıyla iletişim sağlayabiliyorsunuz.
Alıcıyla anlaşma sağlayıp işi tamamladığınızda hizmetinizin bedelini direkt alıcıdan siz tahsil ediyorsunuz. Bu konuda Armut aracılık hizmeti sunmuyor. Alıcı ile sizin aranızdaki ücret konusunda anlaşmazlıklarda herhangi bir sorumluluk da almıyor.
Ücretli teklif verme konusunda çokça şikayet edilse de özellikle hizmet sektöründe freelance iş bulmak isteyenler için Armut, freelance iş siteleri arasında en popüler platformlardan biri.
R10.net
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
R10.net diğer platformlardan farklı olarak aslında bir forum tabanlı bir freelancer sitesi. Kuruluş amacı webmasterları bir araya getirmek olsa da zaman içinde yapılan geliştirmelerle günümüzde freelance para kazanma siteleri arasında Türkiye’de oldukça popüler bir konuma geldi.
R10.net daha çok dijital hizmete yönelik freelance çalışanların ve Dijital Ürün Fikirleri başlıklı yazımda örneklerini verdiğim dijital ürünlerin de satışını yapanların tercih ettiği bir platform.
Sitede içerik yazarlığı, editörlük, sosyal medya, tasarım, yazılım, mobil uygulama, seo gibi dijital hizmetler için freelance iş ilanları açarak hizmet sunabileceğiniz gibi, web sitesi, domaini sosyal medya hesabı, script gibi dijital ürünlerinizin satışını da yapabiliyorsunuz.
Siteye üye olmak ücretsiz. Eskiden kalma davetiyesiz üye olunamama gibi bir algı var ancak, kayıt olurken neden kayıt olmak istediğiniz, ne işlerle ilgilendiğiniz gibi bilgileri detaylı olarak ilettiğinizde davetiyesiz de üye olabiliyorsunuz.
Sitede freelancer olarak ilan açmak, ticari konu açmak olarak adlandırılıyor. Yani hizmet de sunsanız bir ürün de satsanız forum mantığı olarak ticari bir konu açıyorsunuz.
Sitede bir de ticari konulara yönelik trade adı verilen puanlama sistemi mevcut. Üyeler arası alış veriş gerçekleştiğinde alıcı ve satıcı birbirlerine olumlu ya da olumsuz ticaret puanı verebiliyorlar.
Ticari konu açabilmeniz için üye olduktan sonra en az 5 ticaret puanınız olması gerekiyor. Ve günde en fazla 2 adet ticari konu açabiliyorsunuz.
Sitede ticaret yapmak isteyenler için premium üyelikler mevcut. Premium üyelik satın alarak ticari konular için kısıtlamaları kaldırabiliyorsunuz. Mesela Gold üyelik paketi alarak günde 4 ticari konu açma, 700 adet site için özel mesajlaşma, açılan ticari konuları 12 saatte bir kategoride üste taşıyıp öne çıkarma, imzalarda hizmet reklamı yapabilme gibi haklara sahip oluyorsunuz.
En düşük premium üyelik ücreti aylık 400 TL olarak fiyatlanıyor; uzun süreli alımlarda indirim uygulanıyor. Her paketin ayrı ücreti mevcut.
Alıcılar sizinle açtığınız ticari konu üzerinden özel mesaj yolu ile ya da belirttiyseniz telefon numarası veya mail ile iletişime geçiyorlar.
Anlaşmaları alıcılarla birebir yapıyorsunuz. Anlaşma şartlarını, ücretinizi, ücretin ödenme şeklini vs. siz belirliyorsunuz. Ancak ticari konu açmak için her kategoriye özel kurallar mevcut. Bu kurallar kategorilerde belirtiliyor.
Alıcı ve siz arasındaki anlaşmalarda r10.net hiçbir sorumluluk almıyor. Sadece, anlaşmada sorun çıkması halinde taraflar birbirleri hakkında şikayet konusu açabiliyor; incelemeler sonucu site yönetimi haksız bulunan tarafa süreli veya süresiz siteden uzaklaştırma cezası veriyor. Ödeme konusunda herhangi bir aracılık hizmeti de sunmuyor.
Freelancer siteleri arasında forum altyapısı ile faaliyet gösteren sıra dışı bir platform olan R10.net, katı kuralları ve freelance iş ilanları konusunda premium üyelikler için talep ettiği ücretler biraz fazla olsa da son zamanlarda en aktif freelancer topluluğu platformu olarak öne çıkıyor.
İçerik Bulutu
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
İçerik Bulutu, kalemine güvenen ve yazı yazarak para kazanmak isteyen serbest çalışanlara yönelik bir freelancer sitesi.
Makale yazarlığı olarak da bilinen bu iş dalında, verilen talimatlar doğrultusunda e-ticaret siteleri, ajanslar, markalar, dijital kobiler vs. için ürün açıklamaları, tanıtım metinleri, blog yazıları, dijital pazarlamaya yönelik seo uyumlu içerikler, metin çevirileri gibi yazılar hazırlayarak para kazanabiliyorsunuz.
İçerik Bulutu sisteminde öncelikle yazarlık için başvurmanız gerekiyor. Başvuruda iletişim bilgilerinizin yanı sıra kendinizi tanıtmanız ve geçmiş tecrübeleriniz talep ediliyor.
Daha sonra başvurularınız uzmanlık ve ilgi alanlarınız, başvuruda kullandığınız dil ve üslup, dijital dünya ile yakınlığınız, mesleki yetkinliğiniz, öğrenim durumunuz gibi kriterlere göre değerlendiriliyor.
Değerlendirme sonucu olumlu ise e-postanıza davetiye geliyor ve içerik üreticileri topluluğuna katılmış oluyorsunuz.
Ancak kabul kriterleri oldukça katı. Şimdiye kadar başvuruların sadece %2’lik bir kısmını kabul etmişler.
Yazar olduktan sonra içerik taleplerini web sitesi veya mobil uygulama üzerinden görüyorsunuz. Bu talepler sizin yazarlık profilinize göre gösteriliyor. Talepler içerisinde içerik için belirlenen fiyat ve diğer yazı talimatları mevcut. Bu talepler arasından istediğinizi seçebiliyorsunuz.
Bir talebe cevap verip talimatlara göre yazınızı tamamladıktan sonra yazınız editöre ulaşıyor. Editör yazınızı değerlendiriyor ve duruma göre revize isteyebiliyor.
Yazınız onaylanınca da ücretiniz bakiyenize aktarılıyor. Bakiyeniz 250 TL’yi aşınca ödeme talep edebiliyorsunuz. Ödemeleriniz her ayın 15’inde banka hesabınıza gönderiliyor. Bakiyenizin %10’u vergi olarak kesiliyor.
Yazarlık dışında içerikler için çeviri hizmeti de verebiliyorsunuz. Freelance çeviri siteleri arayanlar da bu platformda iş bulabilirler.
İçerik Bulutu, Türkiye’deki freelancer siteler arasında güvenilir bir platform olsa da burada freelance olarak çalışan yazarlar, editörlerin tutumlarından, bitmek bilmeyen revize taleplerinden, içerikler için belirlenen ücretlerin azlığından şikayetçi olduklarını da belirtmek isterim.
Sahibinden
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
Sarı site olarak bilinen, emlak ve araç alım-satım-kiralama ilanlarının yer aldığı Sahibinden sitesini de freelancer iş ilanları siteleri arasına alabiliriz.
İçerisinde yer alan iş ilanları, ustalar ve hizmetler, özel ders verenler, yardımcı arayanlar gibi hizmet sektörüne yönelik kategorilere ilanlar açıp freelance çalışan olarak hizmet verebilirsiniz.
Sahibinden de sistem aynı Armut platformu gibi işliyor. Öncelikle sitede mail adresinizle üyelik oluşturuyorsunuz. Site üyeliği ücretsiz.
Sonrasında ilan ver butonuna tıklayarak hizmet vermek istediğiniz kategoriyi seçiyorsunuz. Kategoriye göre hangi bilgileri girmeniz gerektiği konusunda sistem sizi yönlendiriyor zaten.
Yayınladığınız ilk ilan için ücret alınmıyor. Bu şekilde ücretsiz olarak yılda 1 adet ilan açabiliyorsunuz. Sonrasında yeni ilan açmak için ücret ödemeniz gerekiyor. Kategoriye göre ücretli ilan fiyatları 54 TL – 186 TL arasında değişiyor.
Sitede ilanlar için doping sistemi mevcut. Doping alarak mesela ilanınıza için küçük resim yükleyebiliyor, ilanınızı üst sıralara taşıyabiliyor, ilanınızın listeleme görünümünü düzenleyebiliyor, kategori vitrinine çıkabiliyorsunuz. Her doping özelliği için kategoriye göre fiyatlar değişiyor.
Alıcılar ilanınız üzerinden, belirttiyseniz, telefon numarasından veya site içi mesajlaşma sistemiyle ulaşıyorlar. Alıcılar ile birebir anlaşıyorsunuz. Hizmet ücretinizi de direkt alıcıdan tahsil ediyorsunuz. Sahibinden bu konuda aracılık hizmeti sunmuyor. GET (güvenli e-ticaret) sistemini hizmetler için kullanamıyorsunuz.
Sahibinden özünde bir freelancer sitesi olmasa da herkesçe bilinen oldukça aktif bir ilan sitesi olması ve freelance çalışanların ilan açabilmesine olanak sağladığı için en iyi freelance siteleri arasına dahil etmek yerinde olur diye düşündüm.
Not:Türkiye’de faaliyet gösteren freelance iş siteleri arasında Uzman Kirala, Proje Kurdu, Sanal İşçi, Hızlı Uzman gibi platformlar da mevcut. Ancak bu platformların sitelerindeki teknik aksaklıklar, güncel olmamaları, alıcıların bu siteleri yeteri kadar tercih etmemeleri nedeniyle freelancer çalışanların iş alamamaları gibi güven vermeyen sebeplerden dolayı en iyi yerli freelancer siteleri içerisinde yer vermeyi uygun görmedim.
Yurtdışı Freelance Siteleri
Eğer İngilizce biliyorsanız, freelance çalışan olarak Türkiye’de aradığınızı bulamadıysanız, global olarak Bionluk benzeri siteler arayışındaysanız, dolarla para kazanmak istiyorsanız ve de güvenilir freelance iş bulma siteleri arıyorsanız, en iyi yurtdışı freelance siteleri hangileriymiş, onlara da bir bakalım.
Fiverr
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
Fiverr, global freelancer siteleri içerisinde dünyanın en geniş iş ağına sahip, dolayısıyla müşteri potansiyeli en yüksek freelancer sitesi.
Fiverr o kadar popüler bir freelancer sitesi ki Google, Netflix, PayPal, Meta gibi dev şirketler bile freelancer çalışan ihtiyaçları için bu siteden faydalanıyorlar.
Sitede freelance olarak sunulan işlere Gig adı veriliyor. Grafik-tasarım, programlama, dijital pazarlama, video ve animasyon, yazarlık, çeviri, müzik gibi dijital hizmetlerinizi bir ürün olarak bu sitede ilan açıp pazarlıyorsunuz.
En düşük hizmet 5 dolardan başlıyor ve binlerce dolara kadar çıkabiliyor. Hizmetinizin ücretini siz belirliyorsunuz.
Siteye üye olmak ücretsiz. E-posta adresinizle veya sosyal medya hesaplarınızla doğrudan kayıt olabilirsiniz.
Kayıt olduktan sonra becerilerinizi, deneyimlerinizi ve hizmetlerinizi tanımlayan bir profil oluşturuyorsunuz. Sitede oluşturduğunuz profil çok önemli. Rekabetin çok yüksek olduğu platformda profiliniz ne kadar dikkat çekici ve detaylı olursa, iş bulma şansınız da o kadar artıyor.
Profilinizden Become a Seller diyerek hizmet ilanınızı yani Gig’inizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Sistem sizi adım adım yönlendiriyor zaten.
Hizmetleriniz için değişen fiyatlarda paketler de oluşturmanız mümkün. Mesela çeviri hizmeti sunuyorsunuz; 1 sayfa için 5 dolar, 3 sayfa 10 dolar, 10 sayfa 20 dolar vs. gibi hizmetinizi paket olarak da pazarlayabilirsiniz.
Gig’iniz yayınlandıktan vitrine çıkıyor. Alıcılar ilanınız üzerinden sitedeki mesajlaşma sistemi ile sizinle iletişim kuruyorlar. Veya ilanınızdaki bilgilerden, puanlarınızdan ve portföyünüzden memnun kaldıysa direkt olarak ilanınızdaki hizmeti satın alıyorlar.
Alıcıdan alınan ücret Fiverr havuzunda bekletiliyor. Siz işi teslim ettiğinizde alıcı onay veriyor ve ücret hesabınıza aktarılıyor. Aktarma esnasında Fiverr ücretinizden %20 komisyon kesintisi yapıyor.
Hesabınıza aktarılan ücreti çekebilmeniz için 14 günlük bir bekleme süresi mevcut. Bu süre her alış veriş için geçerli.
Payoneer hesabınız varsa hesabınızı Fiverr’a bağlayarak direkt hesabınıza bakiyenizi çekebiliyorsunuz.
Banka havalesi ile direkt Türkiye’deki banka hesabınıza ödeme alabilirsiniz. Çekim yapabilmeniz bakiyenizde en az 20 dolar olması gerekiyor. Ayrıca her çekim işlemi için 3 dolar çekim ücreti alınıyor. 7 gün içerisinde havale işlemi tamamlanıyor. Tabii bu süreçte bankanız da ücret kesintisi uygulayabilir.
Global anlamda en çok tercih edilen platformlardan biri olduğundan freelance hizmetleriniz için iş bulamamanızın imkansıza yakın olduğunu söyleyebilirim. Ancak rekabet çok fazla.
Nasıl bir web sitesini arama motorlarında üst sıralarda çıkarmak için seo çalışmaları yapılması gerekiyorsa, Fiverr’da da ilanınızı arama sisteminde üst sıralara çıkarmak için gerekli kriterleri yerine getirmeniz ve gerek profilinizde gerekse de ilanlarınızda optimizasyonlar yapmanız gerekiyor.
Hizmetlerinize yapılan puan ve yorumlar, ilanınızın dikkat çekiciliği, hizmetleriniz için belirlediğiniz ücret, hizmetlerinizi teslim etme süreniz, alıcılarla olan iletişiminiz vs gibi kriterlerin de Fiverr algoritmasını etkilediğini de unutmamalısınız.
Sonuç olarak Fiverr freelance siteler arasında iş imkanı en geniş, güvenilirlik konusunda küresel çapta kendini kanıtlamış, freelance çalışma sektörünün gelişmesi için sürekli yatırım yapan bir platform. Tüm bu yönleriyle de bu listedeki global freelance siteleri arasında en tercih edilebilir site olduğunu söyleyebilirim.
Upwork
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
Yabancı freelance siteleri arasında öne çıkan bir diğer platform da Upwork. Microsoft, Airbnb gibi şirketlerin de freelance çalışan ihtiyacı için tercih ettiği Upwork, hem iş arayan freelance çalışanlara hem de projeleri için çalışan arayan kişi ve kurumlara hizmet veren bir sisteme sahip.
Upwork’ta web-mobil yazılım geliştirme, grafik-tasarım, yazarlık, çeviri, dijital pazarlama, müşteri hizmetleri, danışmanlık, muhasebe, veri analizi, mühendislik, hukuk gibi birçok alanda freelance çalışan olarak hizmet verebilmeniz mümkün.
Bu tür global freelance çalışma siteleri içerisinde ortak iletişim dili İngilizce olduğu için, çok iyi İngilizce bilmek şart gibi bir algı olabilir. Ancak giriş seviyesi İngilizceniz olsa bile Upwork’ta iş bulabilmeniz mümkün. Google Translate, DeepL gibi çeviri araçlarıyla sadece müşterinin ne istediğini anlamanızın yeterli olduğu işler de mevcut.
Sitede Turkish olarak arama yaptığınızda bu tür işleri yakalayabiliyorsunuz. Mesela İngilizceden Türkçeye çevrilmiş bir metnin proofreading’i yani metnin dil bilgisi, biçim ve yazım hatalarını bulup düzeltilmesi işi alabilirsiniz.
Upwork’a üye olmak ücretsiz. Ancak aylık 14,99 dolar ödeyerek Freelancer Plus hesabı alabilirsiniz. Bu hesap ile ilandaki bir iş için rakiplerin fiyat tekliflerini görme, birazdan değineceğim aylık 80 Connect, özelleştirilmiş profil bağlantısı gibi özel haklara sahip oluyorsunuz.
Kayıt olduktan sonra yaklaşık 10 dakika süren adımlardan oluşan forma bilgi girişi yapıyorsunuz. Form tamamlanınca değerlendirme süreci başlıyor ve 24 saat içerisinde size kabul edilip edilmediğinize dair bilgilendirme yapılıyor.
Kabul edildikten sonra hizmet listelerinizi oluşturmaya ve alıcılara teklif vermeye başlayabiliyorsunuz.
Sitede Connect denilen bir sistem var. Connect aslında Upwork içerisindeki para birimi. Siteye kayıt olduğunuzda size 40 Connect hediye ediliyor.
Siz eğer bir alıcı ilanına teklif vermek isterseniz 2 ila 6 Connect arası ödeme yapmanız gerekiyor. Bu miktar iş veren profili, istediği iş ve işin ücretine göre değişiyor. Connect harcamadan projelere teklif sunamıyorsunuz.
Connect’leri, Upwork’taki bakiyenizle veya kredi kartıyla satın alabiliyorsunuz. Freelancer Plus hesabınız varsa aylık 80 Connect hesabınıza tanımlanıyor. Ücretsiz hesaplar için de aylık 10 Connect ücretsiz olarak veriliyor. Zaman zaman ücretsiz Connect tanımlandığı da oluyor.
İşi alsanız da alamasanız da Connect’ler harcanmış oluyor. Ancak teklif verdiğiniz ilan çeşitli sebeplerle Upwork tarafından iptal edilirse harcadığınız Connect size iade ediliyor.
Alıcı ve çalışan arasındaki işler sözleşmelerle yürüyor. Upwork’ta alıcıların projeleri veya işleri saatlik ve sabit fiyatlı olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Saatlik projelerde Çalışma Günlüğü denilen sistem için Upwork uygulaması kullanıyorsunuz. Bu uygulama yaptığınız işin her sürecini takip ediyor. Alıcılar da bu süreci izleyebiliyor. Duruma göre saat eklemesi yapabiliyorsunuz. Alıcı iş bitmeden işini iptal etse bile çalıştığınız saat kadar ücretinizi alabiliyorsunuz.
Sabit fiyatlı işlerde de direkt alıcıyla anlaşıyorsunuz ve fiyatı siz belirliyorsunuz. Anlaşma sağlandığında ücret alıcıdan tahsil ediliyor. İş teslim edilince de ücretiniz %10’luk komisyon kesintisi sonrası hesabınıza aktarılıyor.
Upwork bakiyenizde biriken parayı direkt Türkiye’deki banka hesabınıza çekebilirsiniz. 7 gün içerisinde paranız bankanıza havale ediliyor. Çekim başına 0,99 dolar kesinti yapılıyor.
Payonerr hesabınız varsa Upwork’a bağlayarak direkt çekim de yapabilirsiniz. 2 gün içerisinde herhangi bir kesinti olmadan bakiyenize hesabınıza aktarılıyor.
Freelance iş alma sistemi biraz karışık olsa da Upwork, özellikle saatlik işler alabilme ve görece daha düşük komisyon ücreti ile yurt dışı freelance siteleri arasında öne çıkan, güvenilir bir platform.
Freelancer.com
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
Freelancer.com, dünyanın önde gelen yurtdışı freelancer sitelerinden biri. Çeviri uygulamalarıyla yarım yamalak Türkçeleştirilmiş olsa da Türkiye için özel sitesi de mevcut.
Amazon, Facebook, IBM hatta NASA gibi dev şirketlerin de freelance çalışan ihtiyaçlarını karşılamak için tercih ettiği Freelancer.com,1800’den fazla farklı beceride uzmanlığa sahip 50 milyon kullanıcıdan oluşan global bir havuza sahip olduğunu iddia ediyor.
Freelancer.com’a ücretsiz üye olabiliyorsunuz. Ancak alıcılara teklif verme konusunda kısıtlamalar mevcut. Önce size 1 aylık deneme paketi sunuluyor. Bu paketle aylık 100 alıcıya teklif verebiliyorsunuz.
Deneme paketi bitince Temel, Plus, Profesyonel ve Premier adlı üyelik paketlerinden almanız gerekiyor. Her paketin teklif verme limitleri ve ekstra avantajları oluyor. Paketler 4,95 Euro’dan başlıyor.
Üye olduktan profilinizi oluşturuyorsunuz. İş verenler site içerisinde kategori, beceri, ülke ve ücretlere göre arama ve filtreleme yaparak profilinize ulaşabiliyor ve puan, yorum, beceri, portföy durumu vs. gibi kriterlere göre değerlendirip size direkt iş verebiliyorlar.
Ya da size iş verenlerin açtığı ilanlara teklif verebiliyorsunuz. Site üzerinden alıcılarla anlaşma yaparak iş alabiliyorsunuz.
Alıcılar iş ücretini siteye ödüyorlar. İşi tamamlayıp teslim ettiğinizde en az 4 Euro veya iş ücretinin %10’u (hangisi fazlaysa) komisyon olarak kesilip bakiyenize aktarılıyor.
Alıcılar yaptıracakları iş için yarışma da düzenleyebiliyorlar. Siz bu yarışmaya verilen işe göre girdiler gönderiyorsunuz. Kazanırsanız işi tamamlayıp teslim ediyorsunuz.
Bakiyenizde biriken miktarı direkt banka hesabınıza Türk Lirası olarak çekebiliyorsunuz. İlk defa para çekecekseniz güncelik nedeniyle 15 günlük bir onaylama süresi mevcut.
Banka hesabınıza para çekebilmek için bakiyenizde en az 30 dolarlık bir miktar olmalı. Çekim için herhangi bir kesinti yapılmıyor. Tabii çalıştığınız banka komisyon kesimi uygulayabiliyor. Banka havalesi 5 gün içerisinde tamamlanıyor.
Varsa Payoneer hesabınızı sisteme bağlayarak da bakiyenizden para çekmeniz mümkün.
Türkçe freelancer siteleri arasında da gösterebileceğimiz Freelancer.com, dünya çapında oldukça popüler bir platform olsa da üçüncü dünya ülkelerinden hizmet veren freelancerların fiyat düşürdüğü, sebepsiz hesap kapanması, kapanan hesabın tekrar açılması için anlamsız prosedürler uygulanması, yoğun dolandırıcılık faaliyetlerine mahal vermesi gibi şikayetler de mevcut.
PeoplePerHour
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
180’den fazla ülkeden 3 milyondan fazla freelancer üyesi olan PeoplePerHour, dünya çapında verilen freelance işlere teklif sunarak iş yapabileceğiniz yurtdışı freelance siteleri içerisinde güvenilir platformlardan biri.
Sitede hem kendiniz belli bir iş üzerine ilan oluşturup hizmetinizi pazarlayabiliyorsunuz hem de alıcıların açtığı ilanlara teklif vererek iş alabiliyorsunuz.
Siteye başvurmak ücretsiz. Ancak başvuru yaptıktan sonra 7 gün sürebilen bir inceleme sürecine tâbi oluyorsunuz. Süreç sonunda başvurunuzun reddedilme ihtimali de var. Bu nedenle başvuru esnasında size sunulan formu kurallara uygun ve oldukça detaylı bilgilerle doldurmanız faydalı olacaktır.
Ayrıca iyi seviyede İngilizce bilmeniz gerekiyor ki formu doldururken kullandığınız yazılardaki dil bilgisi, söz dizimi gibi İngilizce’ye ne kadar hakim olduğunuza dair kriterler de değerlendiriliyor.
Üyeliğiniz onaylanırsa 3 aylık bir deneme süreciniz başlıyor. Bu süreç içerisinde en az 2 adet iş ilanı açıp işi teslim etmeniz ve puanınız 4 yıldız ve üzeri olmalı. Ya da iş ilanlarına teklif sunup aldığınız işlerde toplamda 100 Euro’luk kazanç elde etmelisiniz. Bu şartları yerine getiremezseniz hesabınız donduruluyor.
Bu süreçte size ücretsiz 15 teklif verme hakkı veriliyor. Sınırsız sayıda hizmet ilanı açabiliyorsunuz.
Bu aşamayı geçerseniz 3’er aylık periyotlarda hesabınızı aylık 13,95 Euro karşılığında uzatabiliyorsunuz. Bu pakette 150 teklif verme kredisi mevcut. Dilerseniz 1’er aylık periyotlarda aylık 19,95 Euro uzatma seçeneği de mevcut. Bu pakette de 30 teklif verme kredisi var.
Paket dışı teklif sayınızı arttırmak için ücret ödemeniz gerekiyor. 5 kredi için 5,95 Euro, 10 kredi için 8,95 Euro, 25 için 14,95, 50 için 19,95 Euro talep ediliyor.
Var olan ilanlara teklif sunabileceğiniz gibi kendi hizmetiniz için sınırsız ilan da açabilirsiniz. Hizmet başına bir ücret ya da saatlik ücret belirleyebiliyorsunuz. Alıcılarla sistem içerisindeki mesajlaşma sistemi ile iletişim kuruyorsunuz. İş tesliminden sonra alıcıdan alınan ücret bakiyenize aktarılıyor.
Kazanç başına komisyon kesintisi yapılıyor. 250 Euro’ya kadar %20, 250-5000 Euro arası kazançlar için %7,5, 5 bin Euro üzeri kazançlar için de %3,5 komisyon alınıyor.
Bakiyenizde biriken parayı Payoneer hesabınıza veya banka hesabınıza çekebiliyorsunuz. İlk çekim talebinde güvenlik için 14 gün bekliyorsunuz. Çekim işlemi onaylanınca Payoneer hesabınıza aynı gün, banka hesabınıza ise 7 gün içerisinde paranız yatıyor.
PeoplePerHour’un özellikle İngiltere’de geniş bir kullanıcı ağı olan bir freelancer sitesi. Platformu birçok büyük işletme freelance çalışan ihtiyacı için kullanıyor. Normalde iş için ulaşamayacağınız firmalara bu platformda yaptığınız işle bir ön gösterim sunabilirsiniz.
Başvuru süreci titizlikle yapıldığı için dünya çapında belli bir kalitenin üstünde freelance çalışanlarla sürekli rekabet içinde kalıyorsunuz. Bu da iş alma sıklığını oldukça azaltıyor.
Komisyon oranları, üyelik paketleri, ilan teklif ücretleri vs. gibi kalemleri de hesaba kattığınızda burada freelancer olarak iş yapmanın ne kadar mantıklı olacağına sizin karar vermeniz gerekiyor.
99designs
Buradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.
Global freelance siteleri içerisinde sadece tasarımcılara yönelik bir platform olan 99design, freelance çalışanların logo, kartvizit, web sitesi, mobil uygulama, kurumsal kimlik, paket, tişört, kitap kapağı gibi tasarımlar yaparak para kazanmasına olanak sağlıyor.
Site genel olarak tasarım yarışmalarıyla ünlü. Alıcılar istedikleri tasarıma yönelik para ödüllü bir yarışma etkinliği başlatıyor. Siteye kayıtlı freelance tasarımcılar da talimatlara uygun çalışmalarını gönderiliyor. Alıcı tarafından hangi çalışma beğenildiyse kazanan açıklanıyor ve ödülün sahibi oluyor.
Bunun dışında freelance tasarımcılar sitede profil oluşturup portföylerini yüklüyorlar. Alıcılar da profil taraması yaparak kendileriyle çalışmak istedikleri kişiyi bulup tasarım istekleri hakkında iletişime geçebiliyorlar. Veya sistem, müşteri isteklerini değerlendirerek aradıkları özelliklere sahip tasarımcılarla kendilerini eşleştirebiliyor.
Site, başvuru üzerine çalışan alıyor. Başvurular kendilerinin belirlediği kalite standartlarına göre değerlendiriliyor. 7 gün içerisinde değerlendirme sonuçlanıyor.
Başvurunuza göre reddedilme olasılığı mevcut. Reddedilirseniz bir kez daha başvuru yapabiliyorsunuz. İkincisinde de reddedilirseniz bir daha başvuru yapamıyorsunuz.
Eğer kabul edilirseniz size giriş, orta, üst düzey şeklinde seviye atanıyor. Bu seviyelerin bazı avantajları ve kısıtlamaları mevcut. Mesela giriş seviyesindeyseniz birebir projelerde ücretinizden %15 komisyon kesiliyor. Bu oran orta seviyede %10, üst düzey seviyede ise %5. Veya orta ve üst düzey seviyeler sınırsız sayıda yarışmaya katılabilirken, giriş seviyesindeki tasarımcılar ayda 15 yarışmaya katılabiliyor.
Platformda iş yaptıkça seviye atlamanız mümkün. 6 ayda bir seviye incelemesi için başvurabiliyorsunuz.
Diğer freelance siteleri aksine burada ilanlara teklif veremiyorsunuz. Yani alıcının ilan açması gibi bir durum yok. Alıcı istediği projeyi sisteme giriyor. Sistem potansiyel tasarımcılarla müşteriyi eşleştiriyor. Müşteri istediği çalışanla iletişime geçip pazarlık yapıyor ve böylece anlaşma sağlanıyor.
Ya da müşteri tasarımcıların profillerini gezerek veya yarışma açarak tasarımcıları işe alabiliyor. Siz ilk etapta öne çıkabilmek için güçlü bir profil oluşturup yarışmalara katılabilirsiniz.
Sistem çeşitli tanıtım çalışmalarıyla hizmetlerinizi pazarlıyor. Bunun için birebir projelerde kazandığınız ilk 500 dolardan, ilk kabulünüzde hangi seviyeye atanırsanız atanın, %20 tanıtım ücreti kesintisi yapılıyor. Yarışmalardaki kazancınız için bu tanıtım kesintisi yapılmıyor. Sonraki birebir proje ve yarışmalardaki kazançlar için kesintiler, az önce bahsettiğim seviyenize göre yapılıyor.
Birebir projelerde hizmet ücretini siz belirliyorsunuz. Alıcıyla anlaşmanıza bağlı olarak isterseniz hizmetinizi aşamalara bölerek parça parça ödeme alabiliyorsunuz. Ödemeler sistemde bekletiliyor. Alıcı onay verdiğinde ücretiniz bakiyenize aktarılıyor.
Ödemelerinizi sadece Payoneer aracılığı ile çekebiliyorsunuz. Direkt banka havalesi ile ödeme alamıyorsunuz. Yani bu siteden ödeme alabilmeniz için Payoneer hesabınız olması şart. Tabii sonrasında Payoneer’deki paranızı banka hesabınıza çekebiliyorsunuz.
Ödeme talep edebilmeniz için bakiyenizde en az 25 dolar olmalı. 1-2 gün içerisinde ödemeniz hesabınıza geçiyor.
Eğer iyi bir tasarımcıysanız ve portföyünüz yeteri kadar genişse bu platformdan muazzam paralar kazanabilirsiniz. Zira en düşük tasarım işi 150, yarışma ödülleri 100 dolardan başlıyor.
Grafik tasarım gibi niş bir pazara hitap etme, eşleştirme ve yarışma sistemi, global olarak tasarım alanındaki popülerliği, ödeme konusunda güvenirlik gibi özellikleri göz önüne aldığımızda 99designs, özellikle tasarım işine gönül vermiş serbest çalışanların rahatlıkla tercih edebileceği bir freelancer sitesi olarak öne çıkıyor.
#Yurt dışı freelance siteleri elbette bunlarla sınırlı değil. Az önce listelediğim siteler, Payoneer aracılığı ile de olsa Türkiye’deki banka hesaplarınıza ödeme alabilmenize imkan sunan sitelerdi. Aşağıda listelediğim siteler de oldukça popüler ve güvenilir global freelance siteleri. Ancak bu siteler genelde ödemeleri PayPal aracılığı ile yapıyorlar. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız bu siteleri de değerlendirmeye alabilirsiniz:
+toptal.com : Yazılım, tasarım, finans, ürün yönetimi, pazarlama, proje yönetimi gibi alanlara yönelik, bireyselden ziyade kurumsal kullanıcılarla freelance çalışanları buluşturan bir platform. Burada iş aramıyorsunuz. Sistem sizi şirketlerle tanıştırıp, anlaşmanıza ve ücretinizi almanıza aracılık ediyor. Sisteme dahil olmak için zor bir tarama sürecinden geçmek zorundasınız.
+guru.com : Dünya çapında en popüler ve serbest çalışanlar olarak memnuniyet oranı en yüksek platformlardan biri. İş veren ilanlarına teklif vererek iş alabiliyorsunuz. Ya da profilinizde hizmetlerinizi listeleyerek iş verenlerin sizi bulup iş vermelerini bekleyebiliyorsunuz. Dört farklı çalışma sistemi mevcut. Bütünüyle bir iş alabiliyorsunuz. Aşamaları işlerin seçtiğiniz bir aşamasına dahil olabiliyorsunuz. Saatlik çalışabiliyorsunuz. Veya iş verenle anlaşıp sürekli işler için haftalık veya aylık yinelenen ödeme alarak da hizmet verebiliyorsunuz.
+nexxt.com : Profil oluşturup iş ilanlarına başvurabileceğiniz bir freelance iş bulma sitesi. Site içerisindeki iş ilanlarına göz atıp ilginizi çekenlere başvuru yapıyorsunuz. Kurumsal işletme ve ajansların freelance çalışan ihtiyacı için kullandıkları bir sistem. Direkt şirketlerle anlaşıyorsunuz. Site, anlaşma ve ödeme süreçlerine karışmıyor. Sadece sizi çalışan arayanlarla buluşturuyor. Global olarak prestijli şirketlerle freelance olarak çalışmak isteyenler için uygun bir platform.
+writeaccess.com : Bizdeki İçerik Bulutu platformuna benzer bir platform. Sadece yazarlara yönelik bir freelance iş sitesi. Taleplere göre ürün açıklamaları, tanıtım metinleri, blog yazıları, dijital pazarlamaya yönelik seo uyumlu içerikler, metin çevirileri yazarak para kazanıyorsunuz. Yazdıklarınız editörler tarafından değerlendiriliyor. İçerikleriniz onaylanırsa ücretinizi alıyorsunuz. Başvurunuz sonucu size yıldız atanıyor. Yıldız seviyenize göre her içerikte kelime başı 2 Cent’ten 8 Cent’e kadar kazanç sağlıyorsunuz. İçerik ücretinin %70’i size veriliyor.
+desgnhill.com : Tasarımcılara yönelik, az önce bahsettiğim 99designs platformuna benzer bir freelance sitesi. Logo, kartvizit, etiket, web sitesi, uygulama, tişört, kitap kapağı vs gibi tasarıma yönelik işler için açılan ilanlara ve yarışmalara başvurabiliyorsunuz. Ayrıca sadece iş bulmak yerine tasarımlarını sistem üzerinde bir mağaza açarak satışa da koyabiliyorsunuz. Site tarafından alınan komisyon yapılan işlere göre değişkenlik gösteriyor.
Freelance çalışma denince aslında yukarıda listelediğim freelance iş bulma sitelerinden uzmanlığınıza göre iş bulup serbest zamanlı olarak çalışmayı akla getirmemek gerekir. İstediğiniz her yerden, istediğiniz zamanlarda vakit harcayarak yapabileceğiniz işlerle de para kazanmanız mümkün.
Mesela Anket Doldurarak Para Kazanma yazımda incelediğim anket siteleri üzerinde para kazanabilirsiniz. Veya İnternetten Para Kazanma yazımda listelediğim yöntemlerden size uygun olanı seçip uygulayarak da serbest zamanlı olarak gelir elde etmeniz mümkün.
Yine belirli bir konuda ilginiz veya uzmanlığınız varsa Dijital Ürün Fikirleri yazımda bahsettiğim ürünlerin ticaretini yaparak, kimseyle muhatap olmadan kendi gelir kaynaklarınıza sahip olabilirsiniz.
Freelancer Siteleri: Yerli Yabancı 10+ En İyi Freelancer Sitesi Burak Oran