7 En İyi Hosting Firması: 77 Milisaniyede Açılan Hosting

WPMAVI. WPMAVI – Türkiye WordPress Rehberi

Türkiye’nin en iyi hosting firması hangisidir sorusuna cevap bulabilmek adına altta yer alan tüm web hosting firmalarından bir hosting paketi satın alıp, birebir aynı bir site kurulumu yaparak hız testi gerçekleştirdim ve ortaya tamamıyla verilere dayalı bir sonuç çıktı. Ben daha yazımın en başında ortaya çıkan hız testi sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Türkiye’nin en iyi hosting firmaları

En iyi hosting firması TR
1

1. hostinger.web.tr

P95: 117ms
Request Sayısı: 3699
PEAK RPS: 14.67
9.6
1.sıra
Hız: 117ms3000ms
2

2. alastyr.com

P95: 245ms
Request Sayısı: 3386
PEAK RPS: 13
9.5
2.sıra
Hız: 245ms3000ms
3

3. turhost.com

P95: 393ms
Request Sayısı: 3288
PEAK RPS: 13
9.4
3.sıra
Hız: 393ms3000ms
4

4. guzel.net.tr

P95: 703ms
Request Sayısı: 2796
PEAK RPS: 11
9.3
4.sıra
Hız: 703ms3000ms
5

5. vargonen.com

P95: 1.879ms
Request Sayısı: 1747
PEAK RPS: 6.67
9.0
5.sıra
Hız: 1.879ms3000ms

Dünyanın en iyi hosting firmaları

En iyi hosting firması WW
1

1. bluehost.com

P95: 77ms
Request Sayısı: 3921
PEAK RPS: 14.90
9.8
1.sıra
Hız: 77ms3000ms
2

2. hostgator.com

P95: 98ms
Request Sayısı: 3788
PEAK RPS: 14.76
9.7
2.sıra
Hız: 98ms3000ms
3

3. hostinger.com

P95: 117ms
Request Sayısı: 3699
PEAK RPS: 14.67
9.6
3.sıra
Hız: 117ms3000ms

İçerik Tablosu

Yazımın devamında üstte, her bir hosting şirketi için paylaştığım hız verilerinin nasıl ortaya çıktığı, hangi yöntemle test edildiği, P95, Request sayısı, PEAK RPS gibi değerlerin ne anlam ifade ettiği vs. gibi yapılan tüm işlemlere ve verilere dair dev bir arka plan bulacaksınız.

Şimdi gelelim yazımıza!

Google’da en iyi hosting firmaları ya da en iyi host anahtar kelimelerinde arama yaptığınızda bir çok kaynağa ulaşmanız mümkün. Fakat onca yazı, onca yorumu okumamıza rağmen en iyi hosting firması hangisidir ? en iyi host hizmetini kim verir ? sorularının yanıtlarını tam anlamıyla kafamızda oturmanız mümkün değil.

Çünkü yönlendirmeler, söylemler, şikayetler veya övgüler hep sözden ibaret. Sözün ötesine geçen bir çalışma malesef yok.

Şu firmanın destek hattı böyle iyi, şu firma böyle hızlı gibi yüzlerce, binlerce hiç bir verisel dayanağı olmayan, her ağızdan çıkan bir ses mevcut internette.

Peki, en iyi host firmasını nasıl belirleyeceğiz ?  Veya en iyi hosting firmasını belirlerken ölçüt ne olmaldır ?

Ölçütleri hemen sıralıyorum: performans, uzmanlık, hız, destek, tecrübe, verilen hizmet ve fiyat paritesi. İşte ben de tüm bu ölçüleri de içinde barındıran ancak ana odağı performans olan bir çalışma yaparak en iyi host firmasını ve en iyi hosting firmalarını verilere dayalı bir şekilde belirlemeye çalıştım.

Bu yazımda en iyi hosting firmasını belirlemek adına Türkiye’de hizmet veren başlıca firmaları sizler için bir çok test aracı ile her bir hosting firmasından aldığım hosting paketlerine birebir aynı web sitelerini kurararak test ettim ve tüm bu test sonuçlarını da hem ekran görünütü olarak hem de canlı sonuçlarıına link vererek sizlerle paylaştım.

1. Hostinger – hostinger.web.tr

Şuradan Türkiye’deki resmi web adreslerine ulaşabileceğiniz bu hosting firması yaptığım K6 testlerinde en iyi performansı sergileyen firma oldu.  Sunucularının gösterdiği performans ile de en iyi hosting firmaları listesinde, 1. sırada yer alan en iyi hosting firması oldu.

Öncelikle bu hosting firmasının dünya’nın en büyük hosting firmalarından biri olduğunu bilmenizde fayda var. Yani sadece Türkiye’de değil, 40’tan fazla ülkede hizmet veren dünyanın en kaliteli hosting şirketlerinden biri bu firma.

Bu firma dışında en iyi hosting firmaları listesinde yer alan diğer tüm firmalar sadece yerel bazda, yani sadece Türkiye çapında hizmet veren firmalar.

Her ne kadar bu içeriğin ana odağı en iyi türk hosting firmaları olsa da (sunucuları Türkiye’de olan) bu firmaya da sunucuları Türkiye sınırları içerisinde olmamasına rağmen Türkiye’de, Türkçe bir web sitesi ve Türkçe içeriklerle hizmet verdiği için ve çok da popüler olması kaynaklı olarak  en iyi hosting firmaları listesinde yer vermek istedim.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

1.5 GB RAM ve 2 CPU özelliklerien sahip olan paylaşımlı bir hosting paketi olan kurumsal wordpress paketi oldu. Şuradan (ana sayfa) >> Üst menüde yer alan Hosting >> WordPress Hosting sekmesine giderek siz de bu pakete ulaşabilirsiniz.)

K6 Soak Testi Sonuçları : Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz; şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Bu kurumsal hosting firmasının en iyi Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 117 ms
Max: 708 ms

Ortalama: 105 ms
Min: 91 ms
Standart Sapma: 21 ms
Request Sayısı: 3699
PEAK RPS: 14.67

Türkiye en iyi hosting firması – hostinger k6 test sonuçları

Hemen üstte ekran görüntüsü hosting firmasının en iyi performans sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 1 – test 3  linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  Dünya Çapında 8 Farklı Ülke (TIER3)
cPanel: Mevcut Değil (Özel Yazlım)
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Mevcut
İade Politikası: 30 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 10 Dakika

1- Veri merkezi lokasyonları Litvanya –  Fransa – Hollanda – İngiltere – Amerika – Brazilya – Hindistan – Singapur

2- Paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

Server işletim sistemi olarak Cloudlinux OS
Kontrol paneli olarak kendilerine özel yazılımları mevcut.
Veritabanı sistemi olarak MariaDB 10.2
Uygulamalar olarak ise Litespeed Web Server kullanmaktalar.

3- Sunucularının tamamı Firewall ile erişim denetimine tabii.

4-  Tüm sunucularında DDOS korumasının mevcut olduğunu söylediler.

5- WP hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- Yedekleme hizmeti için ücretsiz olarak paketine göre haftalık veya günlük yedekleme sunuyorlar. Ancak tüm paketlerinde en düşük sıklıkla da olsa, ücretsiz yedekleme hizmetleri mevcut.

7- WordPress hosting paketlerinde pakete ek CPU veya ek disk satın alma seçenekleri bulunmamakta.

8- İade politikaları ise şu şekilde: 30 gün içerisinde koşulsuz iade sağlamaktalar. (SSL, Domain gibi hizmet satın alımları tabi ki bunun dışındadır diye düşünüyorum.)

9- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Yani siteniz başka bir hosting şirketi bünyesinde barınıyor ve sitenizi bu hosting firmanıza taşımak istiyorsanız, yapmanız gereken bu firmadan bir hosting paketi satın almak ve sitenizin taşınması için firmaya destek talebi göndermek. Onlar sizin için taşıma adına herşeyi hallediyorlar.

10- Bir de hosting firmasına paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Şu şekidle yanıtladılr:

“Bir sunucu da barındırılacak site adedi, sunucuya tahsis edilen CPU ve RAM gibi kaynaklara bağlıdır. Paylaşımlı sunucularda her site için tahsis edilen bir kaynak vardır ve bir sunucuda kaç web sitesinin olduğu önemli değildir. Önemli olan her zaman bir web sitesinin, kendisine tahsis edilen kaynağı %100 kullanabiliyor olmasıdır. “

11- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak 10 dakika dediler. Zaten bu 10 dakika sloganı canlı chat sistemine bağlanınca da chatlerinde slogan olarak yer alıyor.

Benim Düşüncelerim: Bu hosting firmasının veri merkezi Türkiye’de değil. Dünyanın bir çok yerinde veri merkezleri mevcut. En iyi hosting firmalasını belirlemek için yaptığım testleri bu fiirmanın Litvanya lokasyonlu veri merkezini seçerek gerçekleştirdim.

Özellikle K6 testlerini de Dublin üzerinden gerçekleştirdiğim için aslında bu hosting firmasının veri merkezi de türk web hosting firmalarının veri merkezlerine göre fizikselsel olarak Dublin’e daha yakın olduğu için (mesafe Türkiye kadar uzak olmasa da yine uzak bir mesafe bu arada) K6 testleri nezdinde diğer firmalara göre daha iyi bir performansı sergilemesini beklemek mantıksız olmazdı.

Tabi diğer yandan da bu firmanın wordpress hosting paketlerinde 2 GB RAM ve 2 CPU seçeneği olan bir hosting paketi yok. Ya 1.5 GB RAM ve 2 CPU (benim seçtiğim paketin özelliği) ya da 3 GB RAM ve 2 CPU özellikleri mevcut. Ortası yok yani. Testlerden doğru sonuç alabilmek için de ben, en iyi hosting firmaları listesinde yer alan tüm firmalardan özellik olarak birbirine en yakın paketleri seçmeye çalışırken, hep  2 GM RAM ve 2 CPU sunan paketleri tercih ettim.

Dolayısı ile de bu firmada seçtiğim paket aslında diğer hosting firmaları paketlerine göre daha düşük özellikli bir paket olmuş oldu. ( RAM açısında 0.5 GB daha düşük olmuş oldu) Bu da aslında bu firmanın test sonuçlarına aleyhte etki edecek bir durum yarattı.

Ona rağmen firmanın sergilediği performans muazzam oldu.

Pekala sunucuları fiziki mesafe açısından türk hosting firmalarına göre daha avantajlıydı ancak sunucu özelliklerine göre de daha avantasız durumdaydı. Bu iki faktör birbirini nötrler diye düşünüyorum.

Nötrlemediğini varsaysak ve İrlanda – Litvanya arası fiziki mesafe ile İrlanda – Türkiye arası fiziki mesafe farklarını 2 kat olarak varsayıp, test sonuçlarının verdiği P95 değerini kabaca 2 katına çıkartıp sonuçları öyle değerlendirsek bile yine de listedeki en iyi hosting firması olacaktır. Test sonuçları bu söylemimi direkt desteklliyor çünkü.

Bu web hosting şirketi hakkında çok da bir yorum yapmaya gerek yok aslında. Türkiye’nin en iyi hosting firmaları bile bu firmadan daha iyi bir performans sergileyemedi ki benim yaptığım testler sadece bu listede yer alan türk hosting firmaları ile de sınırlı kalmadı. Neredeyse 15 üzeri Türkiye lokasyon en iyi diyebileceğimiz hosting firmalarını da test ettim. Bu listede sadece en iyi sonuçları performe eden 5 firmayı yazıya dahil ettim.

En nihayetinde sonuçlar verilere dayalı bir şekilde ortada. En iyi hosting firması hangisidir diye aratma yaparak bu yazıya gelenlere verilere dayalı kesin bir şekilde yaptığım testler sonucu söyleyebilirim ki, Türkiye’de paylşımlı hosting hizmeti veren en kaliteli hosting firması budur.

2. Alastyr – alastyr.com

Şuradan resmi web adreslerine ulaşabileceğiniz bu web hosting şirketi yaptığım K6 testlerinde, Türkiye’nin en iyi hosting firmaları arasında, sunucuları Türkiye’de olan, yani sadece yerel bazda hizmet veren tüm türk hosting firmaları arasınd 1. sırada yer alan, en iyi hosting firması oldu.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

2 GB Ram ve 2 Core CPU ile donatılmış bir sunucuda alt yapsında sunulan Wega Hosting paketi oldu. Bu pakete siz de Şuradan (ana sayfa) >> Web Sitesi >> WordPress Hosting menüsünden ulaşabilirsiniz.

K6 Soak Testi Sonuçları : Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz, şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Bu kurumsal hosting firmasının en iyi Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 246 ms
Max: 1.053 ms

Ortalama: 207 ms
Min: 175 ms
Standart Sapma: 27 ms
Request Sayısı: 3386
PEAK RPS: 13

En iyi web hosting Türkiye – Alastyr K6 test sonuçları

Hemen alttaki ekran görüntüsü hosting firmasının en iyi performans sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 2test 3  linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  İzmir (Kendi Veri Merkezleri Mevcut)
cPanel: Mevcut
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Mevcut
İade Politikası: 1q5 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 5 Dakika

1- Veri merkezi lokasyonları İzmir. Veri merkezini kendi bünyesinde barındıran Türkiye’deki nadir hosting firmalarından.

Veri merkezleri ile ilgili şu şekilde ek bir açıklamada da bulundular:

“Sunucularımız kendi binamızda kendi veri merkezimizde barınıyor, içerisinde bulunduğumuz sitenin 2Megawattlık trafosundan güç alıyoruz ve N+1 yedekli jeneratör, ups ve klima sistemlerimiz bulunuyor. Aynı şekilde TurkNet, Vodafone ve Superonline üzerinden internete erişim sağlıyoruz, sunucularımızın da elektrik soğutma ve network olarak uçtan uca N+1 yedekliliği bulunuyor.”

2- Paylaşımlı hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

Server işletim sistemi olarak Cloudlinux
Kontrol paneli olarak cPanel
Veritabanı sistemi olarak MySQL
Litespeed Web Server – CXS Exploit scanner gibi uygulamalar kullanmaktalar.
Güvenllik önlemleri ile ilgili network açısından şunları söylediler: Yurtdışından gelebilecek ataklar için Voxility üzerinden koruma sağlıyoruz, yurt içi için kendimize ait belirli kuralları işletiyoruz.

Ayrıca şu notu da ilettiler: “Sunucularda açılan hostinglere %200 cpu izni 25mb io gibi yüksek değerlerde izinler tanımlıyoruz, eğer kullanıcı bu yüksek izinleri de sürekli şekilde aşarsa iletişim kurup sitesindeki sorunları çözmesine yardımcı oluyoruz, eğer çözmek istemiyorsa malesef limitliyoruz.”

3- Sunucularının tamamı Firewall ile erişim denetime tabii.

4- Tüm sunucularında DDOS koruması mevcut.

5- Tüm hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- Yedekleme hizmeti için aynen şunu ilettiler: “Tüm paylaşımlı web hosting hesaplarını haftada 1 olmak üzere cPanel yedeği şeklinde yedekliyoruz, ayrıca sunucuyu imaj olarak haftada 2 kez yedekliyoruz, bu yedeklemeler birbirinden bağımsız sunuculara yapılıyor. Kısaca 2 farklı tipte haftada 3 farklı yedek alıyoruz.”

7- WordPress hosting paketlerinde pakete ek CPU veya ek disk satın alma seçenekleri bulunmamakta. Bu konu ile ilgili ayrıca şunları ilettiler:

“WordPress hizmeti kullanan müşterilerimize şu an için ek cpu sunmuyoruz, bu planlarımızda var, fakat optimizasyon hizmetimiz bulunuyor, sitesini optimize ettiğimiz kullanıcıların ek kaynak almaya ihtiyaçları kalmıyor, optimize halde ek kaynağa ihtiyaç duyan müşterilerimiz zaten artık bağımsız bir sunucuya geçmek durumunda kalıyorlar.”

8- İade politikaları ile ilgili şunu ilettiler: “15 gün boyunca koşulsuz iade hakkı tanıyoruz.”

9- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Yani siteniz başka bir hosting şirketi bünyesinde barınıyor ve sitenizi bu hosting firmanıza taşımak istiyorsanız, yapmanız gereken bu firmadan bir hosting paketi satın almak ve sitenizin taşınması için firmaya destek talebi göndermek. Onlar sizin için taşıma adına herşeyi hallediyorlar.

Ancak bunu belirli şartlar altında yapıyolarmış, müşterinin eski hosting paketinde de kullandığı paketin kontrol paneli olarak cPanel kullanması gibi.

10- Bir de hosting firmasına paylaşımlı  hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Verdikleri cevap ise şu şekilde oldu:

“Bireysel hosting sunucularımzda şu an için maksimum 350 minimum ise 150 civarında site bulunuyor.”

11- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak şunu söylediler;

“3 vardiya çalışıyoruz, ortalama 3-5 dakika içerisinde destek mesajlarına yanıt veriliyor.”

12- Bir de bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda hosting firmaları ile ilgiili detaylı bilgi verebilmek için firmaya sorduğum sorulara ek olarak, benim atlamış olabileceğim, sizin özellikle verdiğiniz hizmet ile ilgili belirtmek istediğiniz noktalar var mıdır diye sorduğumda ise şunları ek not olarak belirttiler;

“Web sunucularımızın önünde bir donanımımız var, bu wordpress için brute force tipindeki tüm atakları engelliyor, ayrıca standart olarak gereksiz botların sitenize erişmesinide engelliyoruz bu tamamen ücretsiz olarak istekler sitenize ulaşmadan network tarafında yapılıyor böylelikle siteler en az %20 oranında daha az kaynak kullanıyor ve daha çok kullanıcıya çok daha hızlı şekilde servis ediliyor.

Bunun yanında Softaculous ve Site.Pro hazır site aracının limitli sürümünü tüm hosting hesaplarımızda ücretsiz olarak sağlıyoruz. Yıllık hosting alımlarında müşterilerimize ücretsiz TrendMicro Antivirus hediye ediyoruz.

Giden mail tarafında ise yine ücretsiz olarak bir mail gateway hizmetimiz var tüm paketlerde geçerli, iddia ediyoruz bizden hosting satın almış müşterilerimizin eğer alan adlarında ve gönderdikleri mail içeriğinde herhangi bir problem yoksa, karşı tarafa mutlaka ulaştırılacağını blacklist veya ban gibi sorunlarla karşılaşmayacağının garantisini veriyoruz.

Bunların yanında 20 yıldır bu işi yapıyoruz, sektördeki tecrübemiz ve yıllardır sunduğumuz kaliteli kesintisiz hizmeti bu işle ilgilenen çoğu insan biliyor.”

Benim Düşüncelerim: Çok köklü bir firma. 20 yıllık tecrübe büyük kazanım. Yani bu hosting firmasının müşterileri adına büyük bir kazanım bence.

%200 CPU kullanımı sağlayan Türk hosting firmaları arasındaki tek firma. Genelde bu oran %25 veya en yüksek oranla %50 olur. %200, paylaşımlı hosting paketleri için gerçekten muazzam oran. Normalde bu tür kullanım kapasitelerine ek ciddi ücretler ödeyerek erişebilirsiniz.

Veri merkezlerini kendi bünyelerinde barındırmaları da ekstra bir avantaj. Tüm işler tek bir noktadan yürütülüyor ki bu da sunucularda oluşacak herhangi bir sorunda anında müdahale şansı demek.

Test sonuçları firmanın verilere dayalı bir şekilde yadsınamaz olarak gösteriyor ki sunucuları Türkiye’de olan ve sadece Türkiye çapında hizmet veren web hosting şirketleri arasında en iyi hosting firması bu firma.

Hosting tavsiyesi olarak bu test sonuçları doğrultusunda kesinlikle verilebilecek bir firma. Türkiye’nin en hızlı hosting firması.

Özellikle üstte, son madde de mail servisleri konusundaki söylemleri gerçekten ilgi çekici. Sadece hosting hizmeti için değil, kurumsal mail almak (bkz: şirket maili nasıl açılır) için de bu firma ile çalışabilirsiniz.

Eğer Türkiye’de, Türkçe destek hizmeti alabileceğim bir web hosting firması arıyorum ve bunun da en iyi hosting firması olmasını istiyorum diyorsanız, verilere dayalı testler direkt olarak bu firmayı işaret ediyor.

3. Turhost – turhost.com

Şuradan resmi web adreslerine ulaşabileceğiniz bu web hosting firması yaptığım K6 testlerinde -gösterdiği performans ile Türkiye’de hosting hizmeti veren şirketler arasında en hızlı hosting firmalarından biri olduğunu kanıtlamış oldu.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

2 GB Ram ve 2 Core CPU ile donatılmış bir sunucuda alt yapsında sunulan WP-Başlangıç paketi oldu. Bu pakete siz de şu sayfadan ulaşabilirsiniz.

K6 Soak Testi Sonuçları : Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz, şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 393 ms
Max: 1.595 ms

Ortalama: 242 ms
Min: 154 ms
Standart Sapma: 114 ms
Request Sayısı: 3288
PEAK RPS: 13

En iyi Türk Hosting Firmaları (aerotek k6 test sonuçları)

Hemen üstteki ekran görüntüsü hosting firmasının en iyi performans sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 2 test 3  linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  Türk Telekom Gayrettepe (TIER3)
cPanel: Mevcut
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Opsiyonel
İade Politikası: 15 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 15 Dakika

1- Veri merkezleri Türk Telekom İstanbul Gayrettepe veri merkezinde yer alıyor. Firmanın sunucuları bu veri merkezinde firma için özel ayarlanmış paylaşımsız, kapalı kafes, firma yetkilileri dışında erişime kapatılmış bir alanda yer alıyor.

Türk Telekom Gayrettepe veri merkezi Tier 3 bir veri merkezidir. Konumu itibarı ile Türkiye internetinin kalbinin attığını noktadır diyebiliriz. Sahibinden, Trendyol, Hepsiburada gibi siteleri de bu veri merkezinde barınırlar.

2- Paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

Server işletim sistemi olarak Cloudlinux
Kontrol paneli olarak cPanel
Veritabanı sistemi olarak MySQL
Uygulamalar olarak ise Litespeed Enterprise (Ayrıca wordpress sitelerinde otomatik kurulu olarak Litespeed cache geliyor.) – CXS Exploit Scanner ve Web Application Firewall (WAF) kullanmaktalar.

3- Tüm paylaşımlı wordpress hosting sunucu altyapıları Firewall hizmeti ile korunmakta.

4- WP hosting paketleri için Anti-DDOS hizmetini ise müşterilerine opsiyonel olarak sunmaktadırlar.

5- WP hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- WP hosting paketleri için Yedekleme hizmeti de opsiyonel olarak sunuyorlar. Eğer bir de wordpress hosting paketiniz için yedekleme hizmeti alırsanız ayrıca yedekleme hizmetinin yanında  müşteri talebine göre günlük, haftalık ve 30 Güne kadar geriye dönük yedekten dönüş firma tarafından gerçekleştirilebilmektedir.

Yani eğer bir de yedekleme hizmeti alıyorsanız hosting firmasına tek bir destek talebi atarak geriye dönük 30 gün içerisinde sitenizi istediğiniz tarihe geri döndürebilirsiniz.

7- Diyelim ki bu hosting firmasının bir wordpress hosting paketini kullanıyorsunuz ve bir süre sonra kullandığınız wordpress hosting paketi sitenizin trafiği ve yoğunluğu arttığı için yetersiz gelemeye başladı. Bu durumda paylaşımlı hosting paketinizi yükseltmeniz, daha üst bir wordpress hosting paketine geçmeniz gerekecektir.

Ya da en üst seviye wordpress hosting paketlerini kullanıyorsunuzdur ve artık o pakette web siteniz için yetersiz hale gelmeye başlamıştır, Bu durumda da paylaşımlı hosting paketini bırakıp, cloud ya da fiziksel dedike bir sunucuya taşımanız gerekcektir.

Tabi ki fiziksel dedike bir sunucunun maliyeti paylaşımlı bir hosting paketine göre çok daha yüksek olacaktır, hem de dedike sunucunuzu işletim sisteminden kontrol paneline kadar kendinizin yönetmesi gerekecektir.

Web’de standart işleyiş yolu budur. Bir web sitesi ne kadar büyürse, sistem gereksinimleri de o kadar artacaktır. Ancak bu hosting firmasının en sevdiğim noktalarından biri de paylaşımlı hosting paketlerinin yetersiz ancak dedike bir sunucunun da çok fazla (veya çok maliyetlli) geleceği durumlar

Veya örnek olarak WP-Limitsiz 3 paketlerinin siteniz için yetmediği ancak WP-Portal paketinin de fazla geleceği (hem maliyet hem de kaynaklar açısından) durumlar için ara bir opsiyon sunmaları. Böyle bir opsiyon sunan başka bir hosting firması mevcut değil.

Tüm paylaşımlı hosting paketlerinde %50 den – %200 e kadar Ek CPU tanımı yapabiliyorlar. Yani siz wordpress hosting paketinizi yükseltmek ya da dedike bir sunucuya geçmek yerine, bunlara ödeyeceğiniz ücretlerden daha hepsalı bir yol olarak kullandığınız paylaşımlı hosting paketi için hiç hesap yükseltmeden veya dedike bir sunucuya geçmeden ekstra %200’e kadar ek CPU hizmeti satın alabiliyorsunuz. Çoğu durumda da zaten ek CPU’lar site performansını kurtaran bir işlev oluyor.

Not: Tabii %200 CPU’yu direkt olarak wordpress hosting paketlerinde sunan hosting firmaları da mevcut. Örnek için, bu en iyi hosting firmaları listesinde 2. sırada yer alan (Türkiye hosting firmaları arasında aslında 1. sırada) firmanın wordpress hosting paketlerine bakabilirsiniz.

8- Ara bir opisyon olarak sundukları bunlarla da sınırlı değil. Zaten mevcut paylaşımlı wordpress hosting kapasiteleri bir çok kullanıcıya rahatlıkla yetecek kapasitede. Ancak daha yüksek ziyaretçi veya işlem gücüne ihtiyaç duyan ancak sunucu yönetimi ile uğraşmak istemeyen müşterilerine özel olarak Süper Portal paketleri de sunmaktalar. (Süper portal paketlerine Şuradan >> Üst Menüden Hosting >> E-Ticaret Hosting sekmesinden ulaşabiliyorsunuz.)

Bu paketleri ile kullanıcılarının herhangi bir sunucu, kontrol panel veya lisans ücreti ödemesine gerek kalmadan, neredeyse dedike bir sunucu kaynaklarına eş değer bir pakete sahip olabilme imkanını sağlıyorlar.

Bu süper portal paketleri ile müşteriler aslında 32GB RAM – 12 Core CPU – 3.000.000 inode kapasitesi ile aynı şartlardaki bir dedike sunucuya, sunucunun yarı fiyatından daha az bir fiyata erişmiş oluyorlar aslında. Tabi ki bunların yanında dedike bir sunucu için olmazsa olamz özelliklerden olan özel tahsis edilmiş statik IP, özel IP kaydı gibi özellikler de dahil oluyor.

9- İade politikalarını ise şu şekilde açıklıyorlar: “Tüm wordpress veya paylaşımlı hosting paketlerimiz için 15 güne kadar koşulsuz iade seçeneğimiz bulunmaktadır. (Alan adı, SSL veya Lisans gibi 3. parti hizmetlerimiz de maalesef iade seçeneğimiz bulunmamaktadır.)”

10- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Yani siteniz başka bir hosting şirketi bünyesinde barınıyor ve sitenizi bu hosting firmanıza taşımak istiyorsanız, yapmanız gereken bu firmadan bir hosting paketi satın almak ve sitenizin taşınması için firmaya destek talebi göndermek. Onlar sizin için taşıma adına herşeyi hallediyorlar.

Ancak belirtmemde fayda var ki %100 başarılı taşıma garantisi vermiyorlar. Tabi firma aynı zamanda bu bilginin yanında şunu da iletti:

“Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 20.000 üzerinde ki site taşımasında, başarısız taşıma oranımız yok denilecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle WordPress gibi bilinen uygulamalarda eğer sunucuya özel bir tanımlama söz konusu değilse ekibimiz taşıma işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirecektir.”

11- Bir de hosting firmasına paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Verdikleri cevap ise şu şekilde oldu:

“Paylaşımlı hosting altyapımız yüksek cpu işlem gücüne sahip bulut sunucu altyapımız üzerinde çalışmaktadır. Bir sunucu da barındırılacak site adedi, sunucuya tahsis edilen CPU ve RAM gibi kaynaklara bağlıdır. Sistemimizde paketler kaynak kullanımına göre dağıtılarak açılmaktadır. Bizim için önemli olan bir web sitesi hangi sunucu da açılırsa açılsın her zaman tahsis edilen kaynağı %100 kullanabiliyor olmasıdır. Tüm sunucu kaynak ve kapasiteleri buna göre belirlenir. Site adedi vermek doğru olmamakla beraber ortalama 500 site olarak düşünülebilir.”

12- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak şunu söylediler;

“Sistemimizin en büyük avantajı sunmuş olduğumuz panel sayesinde kullanıcıların bir çok işlemi kendileri gerçekleştirebilmesidir. Kullanıcılarımızın kullanım alışkanlık ve ihtiyaçlarına göre panelimiz ve uygulamalarımızda sürekli geliştirmeler yapmaktayız. Bunun dışında sorularda ortalama dönüş süremiz 15 dk. dır.”

13- Bir de bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda hosting firmaları ile ilgiili detaylı bilgi verebilmek için firmaya sorduğum sorulara ek olarak, benim atlamış olabileceğim, sizin özellikle verdiğiniz hizmet ile ilgili belirtmek istediğiniz noktalar var mıdır diye sorduğumda ise şunları ek not olarak belirttiler;

“Sorunsuz, hızlı web sitesi ve WordPress deneyimi bizim için çok önemlidir. Sadece kullanılan yazılımlar ile değil, bu yazılımların altyapı da kullanılan donanımların uyumlu bir şekilde çalışması için sistem mühendislerimiz her bir bileşen üzerinde detaylı olarak çalışmaktadır.

2020 Şubat ayında çalışmalarına başladığımız ve kasım ayında “Hızlıydık, şimdi daha da hızlıyız” sloganı ile duyurduğumuz, 2021 donanım altyapısı güncellemesi ile yapmış olduğumuz php benchmark testlerinde, php çalışma sürelerinde %40 a varan azalma kaydedilmiştir. Bu php yoğun çalışan sitelerde 2 kata yakın bir hız artışı sağlayacağı anlamına gelmektedir.

Bunun dışında yazılım ekibimiz kullanıcılara en iyi wordpress deneyimini sunmak için geliştirme çalışmalarına devam etmektedir. WordPress klonlama, test ortamı oluşturma veya wordpress’e girmeden eklenti, tema yükleme, devre dışı bırakma gibi standartta sunduğumuz işlemler yanında

Şu an sınırlı kullanıcı için devreye aldığımız WordPress Yönetim sistemi sayesinde kullanıcılarımız, WordPress ile ilgili teknik bilgi gerektiren, xmlrpc kapatma, wpcron devre dışı bırakma veya web sitesini https’li yapıya çevirme gibi bir çok özelliği tek bir işlem ile gerçekleştirebilmektedirler. Birinci önceliğimiz kullanıcılarımıza, en hızlı web sitesi deneyimi yaşatmaktır.”

Benim Düşüncelerim: Tabii düşüncelerimden hemen önce ilk olarak wpmavi.com’u da ve diğer sitelerimi de şuan için bu firmanın alt yapsında barındırdığımı belirtmek isterim. Hatta tam olarak firmadan nasıl ve ne tür bir hizmet aldığımı (kullandığım sunucu vs.) detaylı olarak wpmavi arka plan sayfasından inceleyebilirsiniz.

Aslında sadece bu durum bile benim düşüncelerimi, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz gibi bir durumla aktarmış oluyor diye düşünüyorıum. 2014’ten beri wpmavi.com’u bu web hosting şirketinde barındırıyorum. Güvenilir hosting firmaları listesinde bunca yıllık tecrübemle bu firmayı ilk sıraya yazabilirim. Sanıyorum uzun bir süre de bu firmadan hizmet alamya devam edeceğim gibi görünüyor.

Yine bu firma ile yıllarca çalışmamdan kaynaklı tecrübemle söyleyebilirim ki bu firma ile ilgili bugüne kadar hiç bir olumsuz tecrübem olmadı.

Tamam anladık ya! reklam yapmak adına bukadar da yazılmaz diye düşünmeyin lütfen. Birincisi bu yazı reklamlık bir yazı değil. Yani en iyi hosting firmaları benim belirlediğim bir şey değil. Testlerin sonucu ne ise ben onu aktardığım için benim yerime verilerin söz söylediği bir içerik.

Ve ikincisi, Hayır, gerçekten hiç olumsuz tecrübem olmadı. Belki de ben teknik konularda biraz tecrübeli olduğum için olumsuz tecrübelere yol açacak durumlar çok da ortaya çıkmamış olabilir.

Olumsuz tecrübe olarak şu sayılır mı bilmiyorum ancak ben aktarayım, siz değerlendirin;

Destek taleplerine geri dönüş sürelerini ortalama olarak 15 dakika şeklinde belirtiyorlar. Pekala genel ortalamada bu doğrudur. Ancak benim bunca yıldır tecrübe ettiğim kadarıyla bu sürenin benim taleplerim için ortalama 1 saat gibi bir süre olduğunu söyleyebilirim.

Sonuç olarak;

En iyi hosting firmaları belirleme için yaptığım testlerde en iyi performanlardan birini göstermeleri benim için gerçekten süpriz olmadı. Bu firmanın paylaşımlı hosting paketlerinin iyi bir performans sergileyeceğine çok emindim ama özellikle K6 testlerinde böylesine bir performans sergilemelerini de olağanüstü buldum.

Yaptığım testlerle de zaten firmanın Türkiye’nin en hızlı hosting firmalarından biri olduğunu verilere dayalı bir şekilde kanıtlamış göstermiş oldum diye düşünüyorum.

Eğer siz de bir hosting tavsiyesi arıyorsanız ve özellikle site kurulum – yönetim vs. (bkz: site nasıl kurulur) gibi konularda da bu işin başında değilseniz, biraz da olsa tecrübeniz varsa yaptığım verilere dayalı çalışma neticesinde gönül rahatlığı ile bu firmayı önerebilirim.

4. GNET – guzel.net.tr

Şuradan🡭 resmi web adreslerine ulaşabileceğiniz bu hosting firması yaptığım K6 testlerinde en iyi hosting firmaları listesinde gösterdiği performans ile yerini almayı başardı. Bu hosting şirketinin sunucularının, test ettiğim web sitesine dakikalar boyunca, binlerce request (istek) yapılmasına rağmen hepsine 1 saniyenin altında cevap vermesi net bir şekilde en hızlı hosting firmalarından biri olduğunu  kanıtlamış oldu.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

2 GB Ram ve 2 Core CPU ile donatılmış bir sunucuda alt yapsında sunulan WP Limitsiz paketi oldu. Bu pakete siz de şuradan (ana sayfa) >> üst menüden WordPress seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

K6 Soak Testi Sonuçları: Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz, şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 703 ms
Max: 1.434 ms

Ortalama: 463 ms
Min: 299 ms
Standart Sapma: 124 ms
Request Sayısı: 2796
PEAK RPS: 11

En kaliteli hosting firmaları (gnet k6 test sonuçları)

Hemen üstteki ekran görüntüsü hosting firmasının en iyi performans sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 1 – test 3 linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  Radore Datacenter (TIER3)
cPanel: Mevcut
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Mevcut
İade Politikası: 3 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 30 Dakika

1- Veri merkezi lokasyonunuz neresidir diye sorduğumda; “2 ayrı lokasyonda, Denizli-Netinternet Datacenter ve İstanbul – Radore Datacenter (TIER3) ile çalışmaktayız.” şeklinde geri dönüş sağladılar.

2- Paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

Server işletim sistemi olarak Cloudlinux
Kontrol paneli olarak cPanel
Veritabanı sistemi olarak MySQL
Litespeed –  Imunify360 (ImunifyAV+ dahil) – CageFS(Bu Cloudlinux’e dahil) – WAF (Web Application Firewall) gibi uygulamalar kullanmaktalar.

3- Tüm paylaşımlı wordpress hosting sunucu altyapıları Firewall hizmeti ile korunmakta.

4- Olabilecek potansiyel saldırılar için şöyle bir açıklama yaptılar: “Voxility Firewall ile Layer7 hariç tüm saldırılar önlenmektedir. Layer7 saldırılar için Litespeed optimize edilmiş saldırı koruma özelliği sunsa da saldırı önleme konusunda bir iddiamız ya da garantimiz yoktur. Bu kapsamda bir hizmet satmamaktayız. Ancak çok büyük bir saldırı olmadıkça çoğu kişi aldığı saldırıdan haberdar bile olmadan saldırı engellenmektedir.”

5- WP hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- Ücretsiz yedekleme hizmeti veriyorlar. Verdikleri hizmetin detayı ise şu şekildeymiş: “Haftalık yedekleme sunulmaktadır.”

7- WordPress hosting paketlerinde pakete ek CPU veya Ek Disk satın alma seçenekleri bulunmamakta.

Ayrıca bu konu ile ilgili ekstra şu şekilde bir açıklamada bulundular: “Ek disk alınabilmekte olup ek CPU alınamamaktadır. CPU yetmemesi gibi bir durumda inceleme-optimizasyon sağlamaktayız, buna rağmen yetersiz kalırsa Premium hosting ya da VPS vb. bir hizmete, hangisi uygun olur ise yönlendirmekteyiz.”

8- İade politikaları ise şu şekilde: “3 gün koşulsuz iade imkanı sunmaktayız. Geçerli bir sebep sunulur ve bu sebepten dolayı müşteri paketini kullanamıyor ise 3 günden sonrasında mümkün mertebe yardımcı olunmaktadır.”

9- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Tamamen ücretsiz olarak taşıma sağlamaktalar.

10- Bir de hosting firmasına paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Verdikleri cevap ise şu şekilde oldu:

“Bu durum ana sunucu özelliklerine göre değişmekte olup en güçlü sunucuda bile 1000 hesabı geçmemekteyiz. Her halukarda hiçbir sunucu kaldıramayacağı kadar yüklenmeyeceği için herhangi bir performans sorunu yaşanmamaktadır. Tüm sunucular 7/24 kendi geliştirdiğimiz sistem ile monitör edilmektedir (load vs. teknik datalar değil, kullanıcı deneyimini monitör etmekte olduğumuz için çok daha etkili olmaktadır).”

11- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak şunu söylediler;

Ortalama 30 dakikadır. Yoğunluğa göre bu süre birkaç dakika da olabilir ya da bir miktar daha uzayabilir. Mesela karantina günlerinde herkes online ve bilgisayar başında olduğu için normal dışı bir yoğunluk yaşamıştık.”

12- Bir de bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda hosting firmaları ile ilgiili detaylı bilgi verebilmek için firmaya sorduğum sorulara ek olarak, benim atlamış olabileceğim, sizin özellikle verdiğiniz hizmet ile ilgili belirtmek istediğiniz noktalar var mıdır diye sorduğumda ise şunları ek not olarak belirttiler;

“Yazılım taraflı sorunların çözümü hosting şirketlerinin görevi değildir ve hiçbir hosting şirketi (biz de dahil) hosting hizmeti kapsamında bu sorunların çözümünü üstlenmez ya da çözümü konusunda bir garanti vermez. Ancak müşterimizin yaşadığı sorun eğer bilgimiz/tecrübemiz dahilinde olan bir sorun ise yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyor, doğrudan yazılımcıyla görüşmesi için yönlendirmiyoruz.

Çözemeyeceğimiz bir yazılımsal sorun ya da gerçek bir yazılımcının incelemesi gereken bir durum var ise yazılımcıya yönlendirmekteyiz. Bunun dışında config ayarları vb. basit sebepler yüzünden mümkün mertebe yardımcı olmaya çalışmaktayız.”

Benim Düşüncelerim: Bu hosting şirketi Türkiye’nin en köklü ve en iyi hosting firmalarından biridir. 2008 yılından beri hizmet veriyorlar. Bu firma ile uzun yıllardır birebir temasım bulunuyor ve verdikleri hizmetin kalitesinin hiçbir zaman geriye gittiğini tecrübe etmedim aksine işlerini ciddiyetle yapan bir firma olduklarını yakınen defalarca tecrübe ettim.

Dolayaısı ile bu kaliteli hosting sağlaayıcısı ile çalışmanız boyunca herhangi bir problem yaşacağınızı hiç zannetmiyorum. Eğer uygun fiyatlı, kaliteli ve kurumsal hosting firmaları önerisi istiyorsanız, sizin için en başa yazacağım firmalardan biri de bu olacaktır.

5. Vargonen – vargonen.com

Şuradan resmi web sitesine ulaşabileceğiniz bu hosting şirketi yaptığım K6 testlerinde en iyi türk hosting firmaları arasında yerini aldı ve en iyi performansı sergileyen 5 web hosting firmasından biri oldu.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

2 GB Ram ve 2 Core CPU ile donatılmış bir sunucuda alt yapsında sunulan Rigel paketi oldu. Bu pakete siz de Şuradan (ana sayfa)  >> Çözüm Kaynağı >> Barındırma Hizmetleri >> WordPress Hosting sekmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

K6 Soak Testi Sonuçları : Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz, şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 1.879 ms
Max: 3.772 ms

Ortalama: 1.343 ms
Min: 377 ms
Standart Sapma: 465 ms
Request Sayısı: 1747
PEAK RPS: 6.67

En iyi web hosting türkiye (vargonen k6 test sonuçları)

Hemen üstteki ekran görüntüsü web hosting firmasının en iyi performansı sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 2test 3  linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  Radore Datacenter (TIER3)
cPanel: Mevcut
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Mevcut
İade Politikası: 15 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 10 Dakika

1- Veri merkeziniz nerededir diye sorduğumda; “Hosting servislerimiz için Radore Veri Merkezinde TIER 3+ bölümünde bulunan paylaşımsız kafesimizden kendimize ait yedek internet erişimi ile servis sağlıyoruz.” şeklinde bilgi paylaşımında bulundular.

2- Paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

Server işletim sistemi olarak Cloudlinux
Kontrol paneli olarak cPanel
Veritabanı sistemi olarak SQL Web Edition
Litespeed  WAF (Web Application Firewall) mail scanner gibi uygulamalar kullanmaktalar.

Not ayrıca ek olarak şu bilgileri de ilettiler:  “Geçmişte çoğunu denedik ama en verimli ürünün Cloudlinux olduğunu gördük, şu an Cloudlinux kullanıyoruz. Fiyat artışlarına rağmen kullanıcı alışkanlıklarını da ön planda tuttuğumuz için cPanel kullanmaya devam ediyoruz. SQL Web Edition kullanıyoruz, sistemler HA yani tam yedekli donanımlar üzerinden sağlanıyor. Bu şekilde yüksek erişilebilirlik sağlıyoruz.

WordPress Hosting paketlerinde Litespeed ve Lscache mevcut. Düzenli olarak virüs, exploit ve zararlı yazılım taraması yapıyoruz. Buna ek olarak Kernel Seviyesinde update’lerde reboot olmadan güncelleme yapabildiğimiz tool’lar mevcut. Sunucuları hem imaj bazlı hem dosya/hesap bazlı 3. parti yedekleme yazılımları söz konusu.”

3- Tüm paylaşımlı wordpress hosting sunucu altyapıları Firewall hizmeti ile korunmakta.

4-Güvenlik önlemleri ile ilgili ise şu bilgileri ilettiler:  “Hosting servisleri için DDoS korumamız ISP üzerinden mevcut, fakat tüm müşterilerimizin sağlığı için kronik DDoS saldırı sorunu olan müşterileri kabul etmiyoruz. Ancak saldırı alan veya alma potansiyeli olan kullanıcılara bulut sunucu veya dedicated sunuculara upgrade edebiliyoruz.”

5- WP hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- Ücretsiz yedekleme hizmeti veriyorlar. Verdikleri hizmetin detayı ise şu şekildeymiş: “Ücretsiz yedekleme servisimiz paket özelliklerine göre 1-7 gün arasında değişiyor.”

7- WordPress hosting paketlerinde pakete ek CPU veya Ek Disk satın alma seçenekleri bulunmamakta.

Bu konu ile ilgili şu şekilde bir bilgi paylaşımları oldu: “Ek özellik şeklinde değil de üst pakete yükseltme veya paylaşımsız kaynaklara sahip cloud sunuculara yönlendiriyoruz.”

8- İade politikaları ise şu şekilde: “Hosting paketlerinde geçerli koşulsuz, şartsız 15 gün içinde iade seçeneği mevcut.”

9- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Yani siteniz başka bir hosting şirketi bünyesinde barınıyor ve sitenizi bu hosting firmanıza taşımak istiyorsanız, yapmanız gereken bu firmadan bir hosting paketi satın almak ve sitenizin taşınması için firmaya destek talebi göndermek. Onlar sizin için taşıma adına herşeyi hallediyorlar.

Ancak ücretsiz sundukları site taşıma işlemleri için şöyle bir çerçeve belirttiler: “Taşıma işlemi için teknik ekibimiz bir ön çalışma gerçekleştiriyor, yaptığımız fizibilite sonrasında çok özel bir durum yoksa buna istinaden ücretsiz taşıma desteği veriyoruz. Eğer özel durumlar ulaşmış ise makul ücretlerde destek veriyoruz.”

10- Bir de hosting firmasına paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Verdikleri cevap ise şu şekilde oldu:

“Kesin bir limitimiz yok, müşterilerimize paket kapsamında CPU, RAM garantisi veriyoruz. Buna göre müşteri paketlerimizin darboğaz yaşamadığı noktada var olan sunucularda devam ediyoruz fakat artan müşteri sayısı ile sıkça yeni sunucularımızı devreye alıyoruz. Ek olarak yüksek CPU,RAM veya DiskIO su yapan müşterilerimize ise bilgi vererek onları daha yüksek paket yada cloud servislerimize yönlendiriyoruz.”

11- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak şunu söylediler;

“Hosting servislerimiz için ilk mesajın alınma onayı 3 dakikanın altındadır, 10 dk’nın altında talep çözüm olur olmazsa eskale edilir. 1. Eskale çözüm süresi 60 dk burada da çözüm olmazsa 2. eskale olur. Bu da 180 dk azami bunu aşan zamanlarda veya aşma olasılığı var ise müşteriye bilgi verilir.”

12- Bir de bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda hosting firmaları ile ilgiili detaylı bilgi verebilmek için firmaya sorduğum sorulara ek olarak, benim atlamış olabileceğim, sizin özellikle verdiğiniz hizmet ile ilgili belirtmek istediğiniz noktalar var mıdır diye sorduğumda ise şunları ek not olarak belirttiler;

“Öncelikle servis verdiğimiz sunucular sanallaştırılmış durumda, bu şekilde hem donanım sorunlarına karşı hem de verinin storage’larda veri kaybına karşı hazırlıklı oluyoruz. Sanallaştırma da ise darboğaz genellikle storage olur, çünkü tüm sanal sunucular storage’a da bulunan veriyi kullanır.

Vargonen olarak da burada diski olmayan storage olarak bilinen Flash Storage kümesi kullanıyoruz. Bu şekilde hiç bir sanal sunucu disk ihtiyacında dar boğaza uğramıyor.

Vargonen olarak önem verdiğimiz bir diğer konu da Destek ekibimiz. Tamamen insan emek kaynaklı bu servisin mükemmel şekilde servis edilebilmesi için öncelikle ekibimizi motive ve eğitimli şekilde tutuyoruz. Şirket içi kurguladığımız yazılım ve otomasyonlarla kurumsal hafızaya alınmış hızlı bir iletişim sağlıyoruz.

Ek olarak Hosting yönetimi için, çoğu hosting şirketinin aksine müşterilerimize sadece kontrol panel değil my.vargonen.com kontrol panelinden de en sık yapılan işlemleri yapma şansı veriyoruz. Bu şekilde hemen hemen hiç teknik bilgisi yada tecrübesi olmayan müşterilerimiz bile gerekli işlemleri kolayca yapabiliyor.

Son olarak Vargonen Teknoloji sadece hosting konusunda değil, Nano ve Enterprise Flash Cloud şeklinde 2 ana segment altında Cloud, Dell, HP, Cisco gibi bilinen markalardan Dedicated Sunucu seçeneklerini hem Microsoft hem de Açık Kaynak Kod konusunda uzmanlaşmış ekiplerce servisi 7 farklı ülkeye yayılmış 8 farklı veri merkezinden servis verebiliyoruz.”

En iyi hosting firmaları NASIL belirlendi?

1- Türkiye’de yer alan, daha doğrusu Türkiye’de hizmet veren en popüler 15 kurumsal web hosting firmalarından paylaşımlı bir hosting paketi satın aldım. Bu 15 hosting şirketinin bir çoğu yine bir paylaşımlı hosting paket seçeneği olarak wordpress sitelerine özel paylaşımlı wordpress hosting paketleri sunuyorlar.

Ben de paylaşımlı hosting paketi olarak satışa wordpress hosting paketleri sunan firmalardan tercihen ve özellikle bir wordpress hosting paketi satın aldım.

Hangi hosting firmasının tam olarak hangi wordpress hosting paketini satın aldığımı ise her bir hosting firmasının başlığı altında ayrı ayrı açıkladım. Tabii bu noktada belirtmeliyim ki, wordpress hosting paketi seçimlerimi her bir firma özelinde varsa eş değer paketler olarak, yoksa da eş değer olmaya en yakın paketler olarak seçmeye oldukça özen gösterdim.

2- Yazıda yer verdiğim tüm hosting şirketlerinden aldığım paylaşımlı hosting paketleri üzerine wordpress alt yapısı ile wpmavidemosite.com isminde birebir aynı bir site kurulumu yaptım ve yazıda yer verdiğim her hosting şirketinde kurduğum site için;

Aynı php sürümünü kullandım.
Aynı wordpress sürümünü kullandım.
Aynı temayı kullandım (wordpress kurulumu ile birlikte gelen default tema – Yirmi Yirmi-Üç)
Kullandığım tema dışında wordpress kurulumu ile birlikte varsayılan olarak gelen diğer tüm temaları sildim.
Tema ile birlikte gelen ve temanın yan ve alt sidebarlarında olan tüm bileşenleri kaldırdım.
WordPress kurulumu ile birlikte varsayılan olarak gelen tüm eklentileri sildim.
WordPress kurulumu ile birlikte varsayılan olarak gelen sayfaları ve yazıları kalıcı olarak sildim. (Hello world ve sample page gibi.)
Türkçe wordpress seçtim
Aynı admin kullanıcı ismi, şifresi ve mail adresi ile yönetici hesabı oluşturdum.
Let’s Encrypt SSL sertifikası kullandım. (yani site uzantım https şeklindeydi)
Hiç bir eklenti kullanmadım. Hiç bir cache ya da minify – combine fonksiyonu olan eklenti kullanmadım.
Aynı site başlığını ve site sloganını kullandım (Site ismi: “Hosting firma ismi” hız testi sitesi – Sloganı: En hızlı hosting firması belirleme şeklinde)
Aynı kalıcı bağlantı ayarlarını set ettim.
Aynı zaman dilimini ve aynı zaman gösterimlerini seçtim.
Aynı faviconu kullandım.
Harfi harfine aynı olacak şekilde bir içerik oluşturdum.
İçerik için aynı URL yapısını set ettim. (/ornek-sayfa şeklinde)
İçerik için tek bir kelimesi hariç aynı başlığı kullandım. (Firmaismi Hız Testi şeklinde)
İçerik için aynı kategoriyi oluşturdum ve içeriğimi o kategoriye atadım.
İçerik için içeriğin tam olarak aynı yerlerinde, birebir aynı boyutlardaki, aynı resimleri ekledim.
İçerik gösterim şablonunu aynı seçtim. (varsaayılan şablon)

3- Sonrasında ise her hosting firmasında oluşturduğum bu tamamen birebir aynı web sitesininin aynı içeriğinin hız performansını k6.io hız ve dolum testi aracında test ettim. K6 aracının da tam olarak ne işe yaradığını, nasıl çalışıtğını yazımın devamında anlattım.

4- Tüm hosting firmaları testleri için zaman aralığı olarak iş günlerini (hafta içi günleri) ve saat aralığı olarak da Türkiye saati ile (GMT + 3) 19:00 – 01:00 aralığını seçtim.

Bu zaman aralığında her bir web hosting şirketi için toplamda 3 ayrı test gerçekleştirdim ve bunların da zaman dilimlerine bölerek şu şekilde;

1. testi saat 20:00
2. testi saat 22:00
3. testi saat 00:00 sularında gerçekleştirdim.

Not: Ayrıca yaptığım testlerin ne zaman yapıldığı (saat ve tarih olarak) hem paylaştığım ekran görüntülerinde hem de linklediğim canlı test sonuçlarında mevcut. Paylaştığım bazı test araçlarının hız testi sonuçlarında saatler benim üstte bahsettiğim zaman dilimleriyle uyuşmuyor gibi görünebilir ancak k6.io’nun, yani testi yapan hız testi aracının Türkiye saati kullanmadığının altını çizmek isterim. K6, GMT+0 zaman dilimini kullanıyor. Yani Türkiye saatinden 3 saat geride işliyor sistemleri.

Yani aslında her bir web hosting firması için yaptığım testleri eşit ve adil sonuçlar ortaya çıkmasına adına farklı yoğunluk dilimlerine denk getirmek amaçlı, farklı saatlerde 3 kere tekrarladım. 

5- Bahsettiğim her test aracı ile yaptığım hız testlerini yazı içeriğinde her bir hosting şirketi başlığı altında canlı sonuç sayfalarının linkleri ve ekran görüntüleri ile birlikte detaylı olarak paylaştım.

6- Ve her bir web hosting firması için 3 kere tekrarlayarak yaptığım testlerin en iyi sonuçları hangisiyse, yazımda da o sonucu baz aldım ve o sonuçlarını ekran görüntüsü olarak hem yazıma ekledim hem de canlı sonuçlarına link verdim. Pekala geri kalan diğer 2 sonucu da yine ekran görüntüsü olarak paylaştım ve ayrıca varsa canlı sonuç sayfalarına da linklemeler verdim ki süreç şeffaf bir şekilde gösterimde olsun ve herkes tarafından istenildiği gibi incelenebilsin, Public bir şekilde açık olsun.

7-Her ne kadar toplamda 15 web hosting şirketi için bu testleri gerçekleştirsem de, bu en iyi hosting firmaları yazısında aralarından sadece en iyi performansı sergileyen ilk 5 hosting firmasına yer verdim.

Nihayetinde site açılma sürelerine 2 saniyeden fazla bir zamanda cevap veren paylaşımlı sunuculara sahip hosting firmalarını, en iyi hosting firmaları gibi bir listede paylaşmanın anlamı yok diye düşünüyorum.

Yani listede yer alan tüm firmalar aslında geçek anlamda Türkiye’nin en iyi hosting firmaları. Listede yer almayanlar, bu listeye girebilecek performansı gösteremedikleri için listede yoklar.

Yasal Uyarı: Bu yazı tamamı ile bir tecrübe paylaşımıdır. Amacım yazıda yer alan hosting firmaları için iyi ya da kötü diye bir nitelendirme yapmak veya öyle bir izlenim yaratmaya çalışarak firmaların ticari faliyetlerine etki etmek değildir.

Zira, yazıda paylaştığım hız testi sonuçlar o firmaların sadece paylaşımlı wordpress hosting paketleri için geçerlidir.  Bu firmaların verdiği diğer hizmetler ile hiç bir bağlantısı yoktur ve teknik olarak da olamaz.

Ve özellikle belirtmeliyim ki benim hosting firmalarının paylaşımlı wordpress hoting paketleri için yaptığım testlerin paylaştığım sonuçları da kesin bir sonuç yansıtmamaktadır. Benim yaptığım test süreçleri hangi hosting firmasını test ediyorsam, o hosting firmasının teknik bir problemle karşılaştığı, DDOS gibi saldırılan altında olduğu veya çok fazla yoğun olduğu zamanlara da denk gelmiş olabilir.

Ya da hosting firmasını test etmek için kullandığım test aracında testi yaptığım anlarda teknik problemler veya yoğunluklar da oluşmuş ve bu durumdan dolayı da test sonuçları olumsuz olarak etkilenmiş de olabilir. Bunlar mümkün.

Dolayısı ile bu yazı tamamı ile bana ait bir tecrübenin paylaşımıdır. Başkası aynı testleri aynı konuşlarda aynı şartlar altında uygulasa bile ortaya farklı sonuçlar pekala çıkabilir. O yüzden altını çizerek tekrar söylüyorum, benim yaptığım testlerin paylaştığım sonuçları kesin herhangi bir sonuç yanstımamaktadır.

Lütfen benim yaptığım testleri kesin sonuçlar olarak baz alarak hosting firması tercihinde bulunmayın. Benim yazımı referans alarak hosting firmanız hakkında bir yorumda veya eylemde bulunmayın. Amacım insanların hosting firmalarına olan bakış açılarını bu yazı ile etkilemek, değiştirmek veya yönlendirmek değildir. Eğer böyle bir izlenim kazanmak veya izlenime sahip olmak istiyorsanız, bu izlenimi kendi testlerinizi, kendi şartlarınız ile kendiniz yaparak edinin. Benimle veya bu yazımla bağdaştırmayın.

Amacım; Hosting paketi satın aldığım hosting firmalarının aldığım hosting paketinde kurduğum aynı web sitesi ve web içeriği için yaptığım testler ile vereceği performansı kendi açımdan, kendim için ölçümlemek ve böyle bir tecrübe paylaşımı edinmişken, bu tecrübe paylaşımını da public olarak yayınlamaktır.

Bir de belirtmeliyim ki yazıda yer alan verilerin hiç biri ile oynanmamış, speküle veya manipüle edilmemiştir. Yazıda yer alan tüm hosting firmalarında oluşturduğum birebir aynı web sitesi ve web içeriği tamamı ile aynı araçla test edilmiş, iş günleri içerisinde, yaklaşık aynı saatlerde test edilmiştir ve test aracının verdiği sonuçlar ne ise, yazıda direkt olarak o sonuçlar birebir olarak hiç bir değişiklik yapılmadan paylaşılmıştır.

Ve bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda yer alan hoting firmaları ile performans testi ile ilgili yaptığım tüm görüşmeler, satın almalar, destek talepleri ve test sonuçları tamamı ile kayıt altına alınarak yapılmıştır. Hepsinin ekran görüntüleri, public bir şekilde açıksa linkleri mevcuttur ve yazıda da şeffaflık adına paylaşılması gerekli olanların hepsi kanıt niteliği taşısın diye yayımlanmıştır.

Yine de olası, gözümden kaçmış bir hata, bir yanlış değerlendirme veya potansiyel yanlış değerlendirme olabilir.

Bu tür bir durumla karşılaşırsanız lütfen bu yazıya yorum yaparak ya da benimle direkt olarak iletişim sayfamdan iletişime geçerek bunun düzeltilmesini talep edin. Talebinizin en kısa sürede yerine getirileceğini garanti ederim.

K6 Testleri Nedir?

#K6 Testleri Nedir ?: Eski ismi ile Loadİmpact olan K6, lokasyonunu sizin seçtiğiniz bir serverından, belirlediğiniz kadar trafiği (virtual user / sanal kullanıcıyı), belirlediğiniz zaman aralığında ve belirli aralıklarla trafiğin sayısını arttırarak veya azaltarak, belirttiğiniz URL adresine gönderen ve trafiğin gönderildiği adresin host edildiği serverın cevap verme süresini ve belirttiğiniz URL adresinin açılma hızını ölçen bir araçtır. Bu aracın farklı test fonksiyonları da var tabi ki ama benim kullandığım fonksiyonun işleyişi bu şekilde.

#VUs Nedir?: VUs, Virtual Users kısatmasıdır. Türkçesine ise sanal kullanıcı diyebiliriz. Bu sanal kullanıcılar k6 alt yapsında test etmek istediğiniz komut dosyanızı yürüten ve HTTP(s) veya websocket istekleri yapan gerçek kullanıcıyı canlandıran sanal robotlardır.

VU’lar eşzamanlıdır. Sizin k6 üzerinden oluşturduğunuz test modeli ne ise (soak – stress vs.) test sona erene veya yavaşlayana kadar o testin gereksinimi olan varsayılan işlevi sürekli olarak yineler.

Herhangi bir sayıda VU, sizin test edilmesini istediğniz komut dosyasının yanıt verme süresine bağlı olarak, toplam sayılarından daha büyük sayılarda oturum oluşturacaktır. Aynen gerçek kullanıcılar / tarayıcılar gibi. Paralel olarak birden fazla network bağlantısı yapıyolar yani.

Yani şöyle düşünün, bir web sayfanız için k6 üzerinden 10 sanal kullanıcılı 10 dakika sürecek bir soak test başlattınız ve her bir VU’nun sizin web sayfanızdan yanıt alma / sayfayı doldurma süresi diyelim ki 30 saniye aldı. Bu durumda VU’ların toplam oturum sayısı 200 olacaktır gibi. ( 600(saniye bazlı 10 dakika) / 30 = 20 ve 20 x 10 = 200 )

#K6 Test Çeşitleri: Normalde K6 testlerinin 4 farklı çeşidi mevcut. Ancak ben sadece 1 tanesini uyguladım. O da Soak testleri oldu. Farklı çeşitler yapılan testin nasıl bir yoğunlukta/hacimde/volümde yapılacağını ifade ediyolar. K6 üzerinden test gerçekleştirirken testin kaç VU ile gerçekleşeceğini, ne kadar süre boyunca uygulanacağını, hangi lokasyondan uygulanacağını ve çeşidini seçebiliyorsunuz.

Ben en iyi hosting firmaları belirlemek için her bir hosting şirketini 5.5 dakika süre ile, 15 VU ile, aynı lokasyondan (dublin) ve tamamen aynı web sayfası ile teste tabi tuttum.

#K6 Soak Testi Nedir?: Soak tarzında K6, test süresinin %80’lik bölümünde test için kaç VU belirlediyseniz, belirlediğiniz sayının max. değeri ile test yapıyor. Yani ben testler için 15 VU belirttim. Bu da Soak testlerinde her bir firma test süresinin yaklaşık %80 süresi boyunca sürekli olarak max değer ile, yani 15 VU ile aynı anda eş zamanlı olarak test edildi. K6’nın yoğunluğu en yüksek olan testi Soak çeşidiydi. Ben de o yüzden özellikle Soak testini seçtim.

#K6 Stress Testi Nedir? Stress tarzında ise K6, test süresinin yaklaşık olarak %20’lik bölümünde test için kaç VU belirlediyseniz, belirlediğiniz sayının max. değeri ile test yapıyor. Diğer bölümlerinde ise kademeli olarak VU artışları yaparak ilerliyor. Yani SOAK’a göre daha hafif bir test tarzı diyebiliriz.

#K6 Soak Testi Nasıl İşliyor: Ben en iyi hosting firması belirlemek için her bir firmayı 15 VU ile 5.5 dakika boyunca aynı lokasyondan (dublin) birebir aynı web sayfaları ile test ettim.

Normalde bunu 50 VU ile 12 dakika boyunca da yapabilirdim ki en başta testlere öyle başlamıştım ki bazı firmaların güvenlik duvarları yapılan testi otomatik olarak bir saldırı olarak algıladığı için engelledi.

Dolayısı ile de ortaya sağlıklı sonuçlar çıkmadı. Ben de o yüzden bu sayısı biraz düşük tutarak ilerledim. ( Bu tür engellemeler / hatalar olduğunda bu durum test sonuçlarında K6 tarafından belirtiliyor, ki sayıları düşük tutumama rağmen bazı firmaların bazı testlerinde bu durumlarla yine karşılaştım. Onlardan da zaten hangi firmanın hangi testinde gerçekleştiyse o firmanın başlığında bahsettim ve ekran görüntüsü de paylaştım. )

Soak testleri başlar başlamaz K6 ortalama her 3 saniyede bir test edilen sayfaya 1 VU gönderiyor. O VU ise yine aynı saniyede gönderildiği server’a request(istek) gönderiyor. Gönderilen request’in yanıt alma süresi ne kadar kısa ise, yantı alır almaz aynı request’i yineliyor.

15 VU’nun tamamen aynı anda gönderilmesi ise ortalama 3 saniyede bir gönderilme aralıklarından toplamda 30 ila 45 saniye arasına değişiyor.

Yani test başladıktan ortalama 30 – 45 saniye sonrasında, toplam 15 VU’nun tamamı aktif olup, hepsinin birden paralel olarak ard arda hosting firmasının serverına request göndermeye başlıyor. (Tabi ki bunu soak testleri için söylüyorum)

Yani hosting firmasının asıl hız testi bu süreden sonra başlıyor diyebiliriz. Testin sonlarına doğru da, yani 5.5 dakika dolumuna 45 – 30 saniye kala da yine aynı şekilde ortalama 3 saniye aralıklarla K6 tarafından VU’ların gönderimi tek tek düşürülmeye başlıyor. Bu test sonuna, VU’ların 0’a düşmesine kadar devam ediyor.

#Request Made Nedir?: En iyi hosting firması belirleme işlemi için yaptığım K6 testlerinin sizinle paylaştığım sonuçlarında (ekran görüntüsü veya direkt linklerini verdiğim canlı test sonuçlarında) en üst sol köşesinde görünen request made (istek sayısı) aslında bir nevi oturum sayısı. Bir hosting firması ne kadar iyi bir sonuç gösterdiyse, request made sayısı da doğru orantılı olarak o kadar fazla oluyor.

Sebebi de üstte VUs Nedir kısmında anlattığım VU’ların çalışma prensibinden kaynaklı.

Bir VU’nun testte yapmasını istediğimiz işlemi tamamlama süresi ne kadar kısa olursa, yani benim testlerim için her bir hosting firmasında aynı boyutlar ile teste soktuğum web sayfamı ne kadar hızlı bir şekilde getirirse, VU getirme sonrası işlemi yinelediği için işlem biter bitmez yeni bir request daha oluşturuyor.

VUs (sanal kullanıcılar) işlemleri ne kadar kısa zamanda tamamlarsa, yani hosting firmasının VU’lar tarafından yapılan requestlere yanıt verme süresi ne kadar hızlı olursa totalde o kadar fazla request, yani oturum oluşturulmuş oluyor.

Aslında test sonuçlarında yer alan başka hiç bir değere bile bakmadan request made sayısı en yüksek olan test sonucu hangi hosting firmasına aitse, o firma için en iyi hosting firması dememiz verilere dayalı olarak mümkün oluyor da diyebilirim.

Bazı hosting firmaları için gerçekleşen reqeust sayısının fazlalığı, o firmanın diğer firmalara veya ona yakın sonuçlar gösteren hosting firmalarına göre daha da sık bir şekilde teste tabi olduğunu da gösteriyor.

Bazı firmaların hız testlerinde VU’lar totalde 1500 – 2000 request yaparken, bazı, rahatlıkla en iyi hosting firması diyebileceğimiz firmalarda bu sayı 3000’lerin üzerine çıkıyor mesela.

Sonuçla tüm hosting şirketleri 5.5 dakika süre ile, 15 VU ile, aynı lokasyondan ve tamamen aynı web sayfası ile teste tabi tutulduğu için, bir VU’nun yaptığı bir requeste ortalama 250ms’de yanıt veren bir hosting firmasının, VU’lar da requestlerini yanıt alır almaz yinelediği için bir requeste 1 saniyede yanıt veren bir hosting firmasına göre hem testi çok daha iyi bir sonuçla tamamlamış oluyor hem de daha iyi olduğu firma veya firmalara göre çok daha fazla request sayısı ile test edilmiş ve bu fazla sayıyla da sorunsuz bir şekilde kaldırmış oluyor.

VU’ların yaptıkları requestlere hosting firmalarının serverı tarafından verilen yanıt süreleri kısaldıkça VU’lar istekleri yineliyor, istek yinelendikçe server’ı test eden VU’ların açtıkları oturum sayıları da doğal olarak artıyor ve böylece test edilen en iyi hosting firmaları diye rahatlıkla niteleyebileceğimiz şirketlerin serverları ard arda daha da sık bir teste tabi kalmış oluyor.

Bu performansa da K6 testlerinde Peak RPS değerinden bakabiliyoruz.

#PEAK RPS Nedir?: İşte, test sonuçlarında yine üst kısımda request made kısmının 2 sağ yanında bulunan peak rps sekmesinde yer alan veriler de hosting firmalarının VU’lar tarafından saniye bazlı max. ne kadarlık bir sıklıkla requeste maruz kaldıklarını gösteren veri oluyor.

Yani test yapılırken peak rps değeri VU’lar tarafından test edilen hosting firmasının serverına 1 saniyede max. ne kadarlık request yapılıyorsa, o değeri gösteriyor. Test bitiminde ise o 1 saniyeler arasından hangi 1 saniyelik dilimde en çok request yapıldıysa, o en iyi 1 saniyelik dilimin request sayısı peak rps (peak request made per second / saniye başına yapılan en yüksek istek sayısı) kısmında beliriyor.

Mesela bazı rahatlıkla en iyi hosting firmaları diye nitelendireceğimiz şirketler için rps değerleri 13’ün üzerinde oldu. Yani bu da test sonucunda peak rps değeri 13 olan bir hosting şirketi için 5.5 dakikalık testin 1 saniyelik bir diliminde VU’lar tarafından max. 13 request yapıldığı anlamına geliyor.

Her bir VU yaptığı bir requeste yanıt alır almaz o requestini tekrarladığı için ve 1 saniyede de toplam max. 13 request yapıldığı için, yani o peak değere ulaşan 1 saniyelik dilim için 1000ms/13 dediğimizde, Peak rps değeri 13 veya üzeri olan hosting firmalarının 5.5 dakikalık test boyunca en iyi sonuç verdikleri 1 saniyesinde bir requeste ortalama 77 ms’de yanıt vermiş diyebiliyoruz ki bunun da üstte her bir hosting firması için paylaştığım K6 test sonuçlarını incelediğinizde muazzam bir değer olduğunu anlayacaksınızdır.

Dolayısı ile en iyi hosting firması belirleme için test sonuçlarıdna Peak RPS değerine bakmamız da sağlıklı bir yorum yapabilmek adına oldukça önemli. En azından bir hosting firması için gerçekten de verilere dayalı olarak, tamamen yorumdan uzak ve yadsınamaz bir şekilde en iyi hosting firması diyebilmemiz için bu değeri de göz önünde bulundurmakta fayda var.

#P99: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lere verilen yanıtların, testin %99’luk bölümünde max. kaç milisaniyenin altında gerçekleştiğini gösteriyor. Yani üstte yer verdiğim hosting firmalarının K6 test sonuçlarında yer alan P99 değerine baktığınızda, firmalar tarafından VU’ların test boyunca yaptıkları requestlere, testin %99’luk bölümünde kaç milisaniye altında yanıt verildiğini görebilirsiniz.

#P95: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lere verilen yanıtların, testin %95’lik bölümünde max. kaç milisaniyenin altında gerçekleştiğini gösteriyor. Yani üstte yer verdiğim hosting firmalarının K6 test sonuçlarında yer alan P95 değerine baktığınızda, firmalar tarafından VU’ların test boyunca yaptıkları requestlere, testin %95’lik bölümünde kaç milisaniye altında yanıt verildiğini görebilirsiniz.

#P90: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lere verilen yanıtların, testin %9o’lık bölümünde max. kaç milisaniyenin altında gerçekleştiğini gösteriyor. Yani üstte yer verdiğim hosting firmalarının K6 test sonuçlarında yer alan P90 değerine baktığınızda, firmalar tarafından VU’ların test boyunca yaptıkları requestlere, testin %90’lık bölümünde kaç milisaniye altında yanıt verildiğini görebilirsiniz.

#Median: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lerin testin %50’lik bölümünde max. yanıt alma süreleri ne olduğunu, yani en fazla kaç milisaniyeliik bir yanıt alma süresine sahip olduğunu temsil ediyor.

#STD Dev: Bu da aslında standart deviation’ın kısaltması. Yani standart sapma. Bu değer de VU’ların yaptığı requestler’e aldıkları yanıt süreleri arasındaki strandart sapma değerinin ne olduğunu ifade ediyor. Bir firmanın standart sapma değeri ne kadar küçük ise, o firma VU’ların yaptığı tüm requestlere anlık request sayısı ne olursa olsun ortalama olarak aynı sürelerde yanıt vermiş demektir.

Standart sapma değeri ne kadar büyükse de, o firmnın VU’ların yaptığı requestlere verdiği yanıt süreleri de birbirine o kadar uzak olacaktır. Dolayısı ile de en iyi hosting firmasını belirleme için STD Dev değeri de aslında oldukça önemli bir gösterge.

Bir A hosting firmasının p95 veya average(ortalama) yanıt verme süresi B hosting firmasından iyi olabilir, ancak B firmasının STD Dev değeri A firmasından daha küçükse, B firması için A firmasıan göre VU sayısı ve request sayısı ne olursa olsun daha stabil sonuçlar göstermiş şeklinde yorum yapabiliriz. Pekala hız önemli ancak hızı stabil olarak herkes için verebilmek daha da önemli.

Sitenizin 1 zirayçinize 1 saniyede diğer bir ziyaretçinize 3 saniyede açılmasını mı tercih edersiniz, yoksa her iki ziyaretçiye de 1,5 saniyede açılmasını mı? Gibi düşünebilirsiniz bu durumu.

#Average: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lerin test boyunca yanıt alma sürelerinin ortalama değerinin ne olduğunu ifade ediyor.

#Min: Bu değer, test boyunca VU’lar tarafından yapılan request’lerin minimum ne kadarlık bir sürede yanıt aldığını temsil ediyor. Yani testte elde edilen en düşük yanıt alma süresini ifade ediyor. Bunu, testin alt bariyer limiti olarak nitelendirebiliriz.

#Max: Bu değer, test boyunca VU’lar tarafından yapılan request’lerin maximum ne kadarlık bir sürede yanıt aldığını temsil ediyor. Yani testte elde edilen en yüksek yanıt alma süresini ifade ediyor. Bunu, testin üst bariyer limiti olarak nitelendirebiliriz.

#Sonuç olarak: En iyi hosting firması hangi web hosting şirketidir sorusuna verilebilecek en sağlıklı cevap, K6 soak testlerinde hosting firmaları için P95 değerine bakmak ve kıyaslamayı öyle yapmak en sağlılı sonucu verecektir.

Pekala ortalamaya da bakabiliriz ancak P95, test boyunca VU’lar tarafından yapılan binlerce request’in %95’inin yanıt alma sürelerinin max. kaç milisaniye altında kaldığını bize sunduğu için en iyi hosting firması belirleme sürecinde K6 soak test sonuçlarına baktığımızda kesin olarak şu firma en iyi hosting firmasıdır diyebilmemize olanak sağlayan bir değer oluyor. Yani en iyi hosting firması belirlemede hata payını neredeyse sıfıra indiriyor.

Ortalama, yani average değere baktığımızda ise bir hosting şirketi diğer bir hosting şirketine göre daha iyi bir ortalama sonuç verse de, P95 değeri daha iyi sonuç verdiği diğer hosting şirketine göre daha yüksek olabiliyor.

Mesela bu hosting tavsiyesi yazımı hazırlarken geçmişte yaşadığım durumu birebir size aktararak bu durumu bir örnekle daha detaylı açıklayayım: Bir A firmasının K6 soak testine verdiği ortalama yanıt süresi 791 milisaniye iken, bir B birmasının K6 soak testine verdiğim ortalama yanıt süresi 807 milisaniye oldu.

A firmasının  P99 değeri 1695 ms iken, B firmasının P99 değeri ise 1570 ms oldu. Yine A firmasının P95 değeri 13911 ms. iken B firmasının P95 değer 1383 ms. oldu.

Ortalama değere baktığımızda A firması B firmasından daha iyi bir hosting firması olarak görünürken, aslında genel olarak, kapsamsal olarak baktığımızda B firması kendini test eden tüm VU’lara kaç tane reuquest yaparlarsa yapsınlar, hepsine birden A firmasından daha iyi bir zamanda yanıt vermiş oldu. B firması ise hepsine A firması kadar iyi bir zamanda yanıt verememiş oldu.

Dolayısı ile bir firmanın soak testinde P95 test sonucunca baktığımızda o firma için en zorlu şartlarda bile kullanıcılarının (VU’ların) neredeyse hepsine şu kadar saniye altında yanıt vermiş diyebiliyoruz. Bu da tabi ki ortalama değere göre çok daha sağlıklı bir gösterge bence.

Bir de binlerce request arasında pekala her firma için düşük bir yüzde de olsa yüksek yanıt alma süreleri ortaya çıkacağından P99′ değil de P95’e bakmamız daha sağlıklı olacaktır. P99, testin %99’u demek. P99 değeri bir tek max. değeri dışarıda bırakıyor. Onun dışındaki tüm değerleri içeriyor. Dolayısı ile testin en yüksek yanıt alma değerlerine sahip %5 lik request dilimini dışarıda bırakarak aslında teste daha da testin genel görünümüne aykırı oluşmuş yanıt alma sürelerinden arınmış olarak bakabiliyoruz.

Siz tabi ki P99 değerine de bakabilirsiniz. Zaten P99 değerleri ile p95 değerleri de doğru orantılı. Yani bir firmanın P99 değeri diğer bir firmanın P99 değerinden daha iyi görünüyorsa, P95 değeri de daha iyi görünüyor. Aksi bir durumu ben tecrübe etmedim.

Bir de dip not olarak K6 ile ilgili şundan da bahsetmeliyim; K6, bünyesinde kullanıcıları tarafından yapılan testlerin kayıtlarını kullanıcılarınn üyelk paketlerine göre saklıyor. Benim K6’da, her firma için yaptığım 3 testi de yani toplamda 15 testi K6’ya süresiz olarak kayıt altında tutturacak bir üyeliğim yoktu.

Sadece her hosting firması için yaptığım tek bir testi süresiz olarak kayıt altında tutturma hakkım vardı. Daha doğrusu K6 üyeliğim sınırı ancak buna izin veriyordu. Dolayısı ile ben de her hosting firması için yaptığım 3 testin sadece 1 tanesinin (en iyi sonucu veren) canlı sonuçlarını kayıt altına aldırdım ve canlı sonuç sayfasını link olarak paylaştım.

Diğer testleri ise K6 kayıt ettirme hakkınız yoksa 1 hafta sonra veritabanından kalıcı olarak sildiği için sadece ekran görüntüsü olarak paylaşabildim.

Hosting Nereden Alınır? Nerden Alınmalı?

Bu konuda tevazu göstermeyeceğim. Benim bu konuda ciddi tecrübem var. Sadece tecrübe de değil aynı zamanda hosting nereden alınır veya nereden alınmalı gibi sorulara vereceğim verilere dayalı nokta atışı cevaplarım da var.

Zaten verilere dayalı cevabı bu yazının üst kısmında paylaştım. Bence hosting nereden alınmalı sorunuza performans açısından en güzel referans cevap bu verilere dayalı çalışma olacaktır. 

Tecrübelerimle Vereceğim Cevap:

Şimdi!

Hosting nereden alınır sorunuza tam bir firma ismi ile cevap olmaktansa, bu cevabı nasıl bulabileceğinize, nasıl ilerleyebileceğinize dair bir kaç tecrübe paylaşımında bulunacağım.

1- Öncelikle eğer web sitenizin hedef kitlesi Türkiye’de yer alıyorsa, yani web sitenize girecek ziyaretçilerin büyük çoğunluğu Türkiye sınırları içerisindeyse, o zaman tercihen yerli firmalar ile ilerlemeniz daha mantıklı olacaktır.

Evet, düşündüğünüz gibi. Yurtdışı firmalarının sunucu lokasyonları da yurtdışında oluyor ve evet sitenizin sunucu lokasyonu ile sitenize giren ziyaretçinin bulunduğu lokasyon arasındaki fiziksel mesafe arttıkça, sitenizin hızı da doğru orantılı bir şekilde çok minör de olsa olumsuz bir şekilde etkileniyor.

2- Bu söylyeceğim daha çok yabancı firmalar için değil., yerli firmalar için geçerli. (üstteki listede yer alan firmaların hiç biri için de geçerli değil bu arada – geçerli olanları ben listeye bilr almadım zaten)

“Çok” kurumsal firmaları bence tercih etmeyin. Tabi ki çalıştığınız firmanın bir kurumsal yapısı olmalı. Ancak şimdi isim vermek doğru olmaz ama Türkiye’de bu konuda kemikleşmiş bir kaç firma var. Onlardan bence uzak durun. Onlardan alacağınız şey hizmet olmaz. Rezillik olur.

“Çok” kurumsal firmalar artık paraya da müşteriye de doymuş durumdalar. En azından benim hem kendim hem de yüzlerce okuyucumdan tecrübe ettiğim kadarıyla böyle davranıyorlar. Doyan adamdan iştah beklemeyin.

3- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırması yaparken firmaların hosting paketlerinde sunduğu özellik ve kriterlere dikkatli bakın. Herhangi bir özellik karşılaştırması yapmadan önce alınacak olan hizmet için ne kadar bilgi paylaşımı yapılıyor buna dikkat edin.

Firma sattığı hosting hizmeti ile ilgili ne kadar az bilgi paylaşımında bulunuyorsa, aslında o kadar çok bilinmesini istemediği şey var demektir. Bilinirse, diğer firmaların tercih sebebi olacağı bilincindedirler çünkü.

Mesela bazı firmalar hosting paketi satarken, sattıkları hosting paketinin barındığı paylaşımlı sunucunun RAM ve CPU gibi özelliklerini paylaşmaz bile. Spesifik olarak öğrenmek için iletişime geçip sorduğunuzda “Politikamız gereği bu bilgiyi paylaşamıyor derler”.

Bu tür söylemlerle karşılaşırsanız, bilin ki o sunucuların ram ve CPU özellikleri düşüktür. O sunucuların maliyeti olabildiğince az tutulmaya ve maliyeti az tutarak, max oranda kar elde edilmeye çalışılıyordur.

4- Hosting firmalarının veri merkezlerine dikkat edin. Sunucularını hangi veri merkezinde, hangi koşullarda barındırıyorlar bunlara ciddi anlamda dikkat edin. Çoğunluk bu durumlara dikkat etmez ama bu satıları okuyan sizler dikkat edin.

Normalde bu tür bilgiler hosting satış sayfalarında yazmaz. Siz hangi firmadan satın alma yapacaksanız, o firmadan internet sitelerinde biraz araştırma yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Veri merkezi ne kadar güvenli bir yerde? Depreme dayanıklı mı? Güvenlik önlemleri ne derecede? Herhangi bir felaket durumuna karşı dayanaklı mı? Veri merkezinde birebir firmanın bir çalışanı veya çalışanları bulunuyor mu? (Nasıl yani demeyin, çoğu firmanın bulunmuyor. Herhangi bir durum olduğunda birileri gidip müdahale ediyor.)

İnternet bağlantı çıkışları kaç Gbps? Bazı firmaların 1Gbps bazıları 10 bazıları ise 4X10 Gbps. Veri merkezinin uluslararası geçerlilikte bir sertifikasyonu var mı? vs. gibi çok fazla soru ile detaylandırılabilir aslında bu.

Veri merkezi bu koşulları ne kadar sağlamlıkla karşılıyorsa, siteniz de verileriniz de o kadar her anlamda güvende demektir.

5- Verilen destek hizmetinden de emin olun. Web siteniz bir hatadan dolayı resmi tatilde de, pazar sabahı saat 03:00’da da kapanabilir veya hata veriyor duruma düşebiilir. Buna siz de sebep olmuş olabilirsiniz tabi. Ama önemi yok. Önemli olan müdahale edilmesi ve hatanın düzeltilmesi. Bunun da zaman kaybetmeden yapılmasıı.

Zaman kaybetmeden hatanın düzeltilmesi hem SEO, hem de potansiyel ziyaretçi ve müşterileriniz için de oldukça kritik.

Bazı firmalardan pazartesi sabahı mesai saati başlayana kadar ya da resmi tatil bitene kadar cevap alamayabilirsiniz. Evet, ciddiyim. Hem de bunu yapanlar genelde “Çok” kurumsal firmalar. Düşünsenize 10 günlük resmi bayram tatillerini.

6- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırmaları yaparken de, yani özelliklere bakarken de işletim sistemi olarak Cloudlinux sunanı tercih edin. CageFS’in de etkin olmasına dikakt edin.

Bu özzellik, aslında bir kafesleme özelliği. Sizinle aynı sunucuyu paylaşan bir başkasının web sitesine zararlı bir yazılım sızdığında, bu teknoloji sayesinde o malware yazılım sadece o site ile sınırlı kalıyor. Aynı sunucuda yer alan diğer siteler bu durumdan etkilenmiyor.

(Evet, satılan hosting paketleri “paylaşımlı” paketler oluyor. Bu her firmada böyle. Bir sunucuda 100 veya 500 veya bazı firmalarda 1000 site aynı sunucuda baraındırılıyor. Yani bir sunucuyu 1000 siteye parsel parsel satılıyor gibi düşünün.)

Tabi bu duruma da dikakt edin. Gerekirse sorun, aldığım hosting paketinin sunucusunda max kaç adet site barındırıyorsunuz diye. (Tabi firmalar 1000 site barındıracaksa, sunucunun teknik kapasite ve gücü de ona göre oluyor.)

Ancak yine de, sunucu 1000 siteyi fazlasyıla handle edebilecek durumda olsa bile, şahsen ben 1000 site ile aynı sunucuda olmak istemem. Sonuçta teknik kısımda problem olmasa bile, 1000 site ile aynı ip adresini paylaştığınızı bilin.

Ve yine evet, paylaşımlı hosting paketlerinde, yani paylaşımlu sunucularda eğer siteniz için bir statik ip almazsanız,  siteniz sunucuda bulunan diğer tüm web siteleri ile aynı ip adresini paylaşır. Bu da aslında riski bir durum. Özellikle SEO konusunda.

Tabi ki bu konuda resmi bir açıklama veya kesin bir bilgi yok. Ancak yine de şuan bulamasamda, zamanında bu konu ile ilgili endişe etmeli miyim diye araştırma yaptığımda, etmem gerektiğini konusunda ikna olacak kadar bilgi edinmiştim.

O yüzden paylaşımlı hosting alırken, eğer maliyeti problem yaratmazsa bir de yanında statik ip adresi de alın sitenize özel. Bu durumda bir çok site ile aynı sunucuyu paylaşsanız da site ip adreseniz sadece size özel olacaktır.

Kontrol paneli olarak ise mümkün oldukça cPanel sunan firmaları tercih edin. cPanel alternatifleri de pekala olabilir. Plesk, Direct Admin gibi. Ancak bazı firmalar kontrol paneli olarak kendi yazılımlarını sunuyorlar müşterilerine. Ben bu duruma hiç sıcak bakmıyorum. Sonradan başka bir hosting firmasına sitenizi taşıma istediğinizde sorun yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

Uygulama olarak da (eğer wordpress siteniz iiçin hosting nereden alınır diye soruyorsanız) mutlaka Litespeed sunan firmaları tercih edin. Site hızı konusunda ciddi anlamda fark yaratıyor.

7- Yedekelem hizmeti veren, gerektiğinde DDOS koruma hizmeti veren (gerek olabilir çünkü) ve bir de ücretsiz SSL veren ve kurulumunu sizin yerinize yapan firmalarla çalışın. (Evet, hala ısrarla ücretsiz Let’s Encypt SSL için sanki öyle bir şey hiç yokmuş gibi davranan, bunu görmezden gelen ve hala SSL satarak para kazanmaya çalışan firmalar var. Ancak vermiyolarsa yine de çok problem değil, bir kaç video izleyerek kendiniz de kurabilirsiniz.)

E-Ticaret Sitesi için En İyi Hosting Hangisi?

Ben size direkt en iyi e-ticaret hosting firması hangisidir söyleyeyim. Hatta alacağınız paketi de söyleyeyim;

Şu sayfaya giderseniz eğer, karşınıza wpmavi okuyucularına özel olarak indirimli bir şekilde satışa sunulan hosting paketleri çıkacaktır. Bu paketlerden Premium-D isimli hosting paketi e-ticaret hosting için en üst seviye, en ideal pakettir.

E-ticaret sitesi için alacağınız hosting paketi kesinlikle yüksek RAM ve CPU özelliklerine sahip olmalı. Bu yazının en üstünde, en iyi hosting firmaları listelemsinde de yer alan ve Türkiye’nin en iyi hosting firmalarından biri olan guzel.net.tr  e-ticaret siteleri gibi yüksek performans isteyen site modelleri için premium hosting paketleri sunuyor. 

Bu premium paketler normal satışa sunduğu hosting paketlerine göre daha üstün özelliklere sahip. Fiyatı da pekala doğru orantılı olarak normal hosting paketlerine göre biraz daha pahalı ancak eğer gerçekten hızlı ve e-ticaret alt yapısını sorunsuz bir şekilde kaldırabilecek bir sistem istiyorsanız, böyle bir hosting paketi almak zorundasınız. Bu işin oluru bu. E-ticaret site yapısı gereği teknik açıdan daha maliyetli bir alt yapı istiyor.

Biz de e-ticaret projelerimizde bu sayfada yer alan Premieum-D isimli hosting paketlini kullanıyoruz. Kesinlikle size de tavsiye ederim.

WordPress için En iyi WordPress Hosting Firması Hangisi?

Başarılı bir site için hosting seçimi en önemli faktörlerin başında gelir. Dünya üzerinde gerçek anlamda iyi diyebileceğimiz bir çok host firması bulunmakta fakat söz konusu WordPress hosting olunca bu sayı iki elin parmağını geçmez.

Eğer altyapı olarak wordpress kullanacaksanız, kesinlikle wordpress hosting alanında kendini kanıtlamış bir host firması ile çalışmanızı öneririm.

Üsste listelediğim en iyi hosting firmaları sıralamasında yer alan tüm firmaların zaten wordpress hosting hizmeti mevcut. Ben de zaten bu hosting sıralamasını her firmada wordpress alt yapılı bir site kurarak gerçekleştirdiğim hız testleri sonucunda belirlemiştim. Yani eğer en iyi wordpress hosting hangisidir diye araştırıyorsanız, yazının başında yer alan sıralama bizzat en iyi wordpress hosting firmaları için de geçerli oluyor.

Ancak siz listenin dışında yer alan hosting firmaları için de araştırma yapmak isterseniz, o zaman bir hosting firmasının wordpress hosting için sunduğu şu özelliklere dikkat etmenizi tavsiye ederim;

Cloud (bulut) alt yapısı
Cloudlinux
SSD SAN
Litespeed web sunucusu
PHP desteği
PHP versiyon değiştirme olanağının sağlanmış olması
PHP Extension Yönetimi
PHP eAccelerator
ionCube PHP Loader v10
CRON JOBS
CageFS

WordPress hosting önerisi için ayrıca wordpress.org’un resmi sitesinde yayınladığı resmi hosting önerilerine de bakabilirsiniz. Buna bakarken de, Türkiye hosting firması önerisi için, wordpress.org’un türkçe sayfasındaki önerilere, dünya çapında hosting önerisi için ise wordpress.org’un, iniglizce orjinal web sitesine bakmayı atlamayın.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS – FAQ)

Soru: Domain ve hosting aynı yerden mi alınmalı?

Cevap: Tercihen aynı yerden almak yönetimsel açıdan aslında mantıklı olanı ancak bu bir zorunluluk değil. Domain adresini ayrı yerden, hosting hizmetini ise ayrı yerden alabilirsiniz. Domain adresini ayrı yerden alsanız bile, hosting aldığınız yerde aldığınız hosting ile birlikte domain adresinizi de kullanabilirsiniz. Birbirine bağlayabilirsiniz yani.

Böyle bir durumda tek yapmanız gereken, domain aldığınız firmanın müşteri yönetim paneline giderek domain yönetim panelinden domain name serverlarını hosting aldığınız firmanın name serverları ile güncellemek olacaktır. Bunu bir nevi yönlendirme yapma gibi düşünebilirsiniz.

Bu arada bu iki yazı bu konuda işinize yarayabilir;

en ucuz şekilde bir domain nasıl alınır?
en ucuz hosting nereden alınır?

Soru: Hosting yenilenmezse ne olur? Site silinir mi?

Cevap: Hosting süresi bittiğinde web siteniz kapanır. Sitenizin bulunduğu sunucuda sitenize ayrılan alan kapatılır ve siteniz sunucudan silinir. Dolayısı ile de hosting süresi bittiğinde siteniz otomatik olarak kapanır, erişilmez duruma düşer. Web sitenizdeki tüm içerikler, yazılar, resimler, video içerikleri, dosyalar, e-posta hesapları ve arşivleri vs. siteniz silindiği için tamamen yok olur. Web sitenizi tekrar eski haline getirebilmeniz için elinizde mutlaka sitenizin kapanmadan önceki halinin sunucuya yüklenebilir bir yedeğinin olması gereklidir.

Soru: Web sitesi için hosting gerekli mi?  Hosting olmadan site kurulur mu? Hosting olmazsa ne olur?

Cevap: Bir web sitesinin tüm dünyadan 7/24 ulaşılabilmesi ve erişime açık olması için mutlaka bir yerde host edilmesi, yani barındırılması gerekmektedir. Web sitelerinin barındırıldığı yer ise sunuculardır. Sunucuları da güçlü bilgisayar birimleri olarak düşünebilirsiniz. Sunucular da aslında bilgisayardır. Sadece evinizde olan bilgisayarlardan donanımsal ve yazılımsal olarak daha güçlü cihazlardır.

İşte hosting hizmeti veren firmalar aslında veri merkezlerinde yüzlerce hatta binlerce bu güçlü bilgisayardan yani sunuculardan bulundurular. Bunları da yüksek hızlarda internet giriş ve çıkışları olan portlarla tüm dünya internetine bağlarlar ve bu sunucuların sürekli olarak açık kalmasını sağlarlar.

Bu iş de oldukça zordur aslında. En başta bunun için çok şiddetli depremlere, yangınlara, sellere ve diğer doğal afetlere dayanıklı yapılara ihitayaç duyarlar. 

Elektrik kesintilerine karşı günlerce, belki de aylaca idare edebilecek jeneratörlere, üst seviye soğutma sistemlerine ve ayrıca yapısal güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyarlar.

Bunların yanında devamlı olarak bizzat sunuculara 7/24 fiziksel müdahalede bulunabilecek çalışanlara, her donanımın en az ikinci bir yedeğine ve yazılımsal olarak da sürekli bir yedekleme sistemine ihtiyaç duyarlar.

Yaşanabilecek en kötü senaryolara karşı hazırlıklarının olması gerekir. Yaşanabilecek olumsuz senaryolarda karşılaşabilecekleri hukuksal yaptırımlar ciddi çok ciddi boyutlara ulaşabilir.

Pek tabi bu tür bir iş modeli de yüksek sermayeli yatırımlarar gerektirmektedi. Böyle bir yatırım ile sunulan hizmetin de ücretsiz olarak sunulması beklenemez. Olabilecek en düşük kalitede ücretsiz hosting veren firmalar da var tabi ancak bunlar tamamı ile verdikleri asıl hosting hizmetlerinin pazarlaması için sunulan hizmetlerdir.

Soru: Türk hosting firmaları yabancı hosting firmaları ile rekabet edebilir mi?

Cevap: Öncelikle bkz: en iyi yabancı hosting firmaları. Pek tabi dünya çapında milyonlarca kişiye hizmet veren hosting firmalarının edindiği tecrübe ile sadece türkiye’de bu işi yapan hosting firmalarının tecrübesi bir olamaz. 

Ancak teknoloji anlamında türk hosting firmalarının yabancı hosting firmalarından aşağı kalır bir yönü olmadığına emin olabilirsiniz. Açıkcası türk hosting firmaları da genelde zaten bu sektörde yabancı hosting firmalarını kopyalayarak bu işi yaparlar.

Veri merkezi açısından da aslında ülkemizde işler çok ciddiye alınır. Tier-3 standartlarında, yani dünyanın en üst düzey veri merkezi standardizasyonuna sahip veri merkezlerimiz bulunmakta ülkemizde.

Ve ülkemizde de hosting sektörü uzun yıllardır var olduğu için (20 yılı aşkın süredir) artık bir olgunluğa da ulaştı. Destek hizmeti konusunda da yerli hosting firmaları son yıllarda çok üst seviyelere geldi.

Pekala yurtdışı hosting firmaları ile rekabet edecek seviyede hiç bir zaman olamayacaklardır ancak bu bizim yerli hosting sektörümüzün kötü olduğu anlamına da gelimiyor. Ben de yıllardır zaten yerli hosting firmaları ile çalışıyorum zaten bu işin mantığı da şöyle olmalı;

Hosting firmanıza karar vermeden önce düşünmeniz gereken ilk şey, sitenizin hedef kitlesinin lokasyonu olmalıdır. Eğer sizin hedef kitleniz Türkiye ise, kesinlikle ve kesinlikle sunucuları Türkiye’de olan bir host firması seçmelisiniz.

Evet, sebebi kesinlikle düşündüğünüz gibi. Bir ziyaretçinin serverınıza ulaşma hızı aradaki fiziksel mesafe arttıkça düşecektir. Mesafe arttıkça, site açılış hızınız sitenize uzak mesafeden giren ziyaretçilere düşük olacaktır. Kim sitesinin yüklenme hızı düşük olsun ister ki?

Eğer hedef kitleniz tüm dünya ise, kesinlikle ve kesinlikle yurtdışı lokasyonlu bir hosting firması ile anlaşmalısınız. Bunun da ana sebebi yine hedef kitlenizin fiziksel lolasyonudur. Diğer sebebi de pekala yurtdışındaki iyi diye nitelendirdiğimiz hosting firmaların neredeyse hepsinin Türkiye’deki hosting firmalarından daha iyi olması kaynklıdır. (Hedef kitleniz dünya olduğu taktirde!) 

7 En İyi Hosting Firması: 77 Milisaniyede Açılan Hosting Burak Oran

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir